Direct naar artikelinhoud
Trump

Weer een weekendje vol controverse voor Trump

VS-president Donald Trump.

Ook dit weekend aan controverse geen gebrek voor Donald Trump. De Amerikaanse president geeft verstek voor het jaarlijkse diner met de correspondenten van het Witte Huis en kreeg het aan de stok met François Hollande. Ondertussen leek de Oscar-ceremonie steeds meer op een politieke manifestatie te lijken. 

"Ik zal het diner van de correspondenten van het Witte Huis dit jaar niet bijwonen. Wens iedereen het beste en maak er een goede avond van!" Het was, niet verrassend, via Twitter dat Trump liet weten dat hij niet van plan is om eind april het jaarlijks diner met de Witte Huis-correspondenten bij te wonen. Traditioneel houdt de zittende president tijdens die avond een grappige toespraak. 

Het diner wordt steeds gepresenteerd door een komiek, die de draak steekt met de president, waarna de rollen worden omgedraaid. De editie die velen nog vers in het geheugen zit, was die van 2011 toen niet Barack Obama, maar vooral Trump de risee van de avond was. Trump, die toen al had gesuggereerd dat hij in 2016 een gooi wilde doen naar het presidentschap, was destijds al maanden aan het stoken over het geboortecitaat van Obama, en beschuldigde hem ervan geen echte Amerikaan te zijn. Daarop toonde Obama tijdens het diner zijn 'geboortevideo', waarop beelden uit de tekenfilm The Lion King volgden. 

Geen uitleg

Trump heeft voorlopig geen uitleg verschaft bij zijn beslissing om het diner niet bij te wonen, maar het is allerminst een geheim dat zijn relatie met de media erg moeilijk loopt. Zo werden vrijdag nog onder meer CNN, The New York Times en Politico geweigerd op een persconferentie in het Witte Huis. 

Op die beslissing kwam afgelopen weekend veel kritiek. "Het bestuur van de White House Correspondents' Association is erg tegen de manier waarop de journalisten werden behandeld door het Witte Huis", zo reageerde Jeff Mason, de voorzitter van de journalistenvereniging, op de toenemende polarisering. "Het bestuur zal dit verder bespreken met het personeel van het Witte Huis." 

'Het bestuur van de White House Correspondents' Association is erg tegen de manier waarop de journalisten werden behandeld door het Witte Huis'
Voorzitter van de journalistenvereniging Jeff Mason

Het diner wordt alleszins niet afgelast. De laatste keer dat een president niet opdaagde, was in 1981 toen Ronald Reagan herstellende was van een schotwond. Tussen haakjes: de laatste weken overwoog ook pakweg CNN om het etentje dit jaar over te slaan. 

De waarheid is hard

Te midden van de steeds moeilijker wordende verhouding tussen de president en de media,  lanceerde The New York Times een reclamevideo met de titel 'De waarheid is hard', die ook getoond zou worden tijdens de Oscar-ceremonie, omdat het een "high profile mediamoment is", aldus marketingmanager David Rubin. 

In het filmpje worden uitspraken over oneerlijke media en alternatieve feiten beantwoord met zinnen als "de waarheid is moeilijk" en "de waarheid is belangrijker dan ooit". Het is de eerste keer sinds 2010 dat de krant een televisiecampagne lanceert. 

De reclamespot beloofde bijlange niet de enige, al dan niet subtiele, verwijzing naar de Amerikaanse president te worden tijdens de nacht van de filmprijzen. De Oscar-genomineerden voor de beste buitenlandse film spraken zich dit weekend al samen uit tegen Trump in een open brief waarin ze hun afkeer uiten over het "'huidige klimaat van fanatisme en nationalisme". De genomineerde regisseur Asghar Farhadi besliste zelfs om de Oscars te boycotten.  

Protestsfeertje

Het protestsfeertje op de hoogmis van de Amerikaanse cinema werd verder aangezwengeld door actrice Jodie Foster. Samen met collega Michael J. Fox speechte ze op de anti-Trump-manifestatie voor de deuren van de United Talent Agency in Beverly Hills, die zijn Oscar-feestje afgelastte om de manifestatie te organiseren. "Dit is de tijd om ons te verweren", zei Foster, die wordt gezien als een populair figuur in het conservatieve Amerikaanse binnenland. 

'Misschien moet ik hem een ticket voor Disneyland sturen, zodat hij begrijpt wat Frankrijk is'
François Hollande, president van Frankrijk

Tot slot: de bitsige sneren tussen Trump en zijn Franse evenknie Hollande. Trump had vrijdag gesuggereerd dat het opengrenzenbeleid van Frankrijk geleid had tot de terreuraanslagen aldaar, en dat schoot bij Hollande in het verkeerde keelgat. "Ik denk dat het nooit een goed idee is om ook maar een zweem van afkeur te tonen bij een bondgenoot", antwoordde Hollande. "Ik zou dat nooit doen, dus ik vraag de Amerikaanse president om dat ook te laten. Misschien moet ik hem een ticket voor Disneyland sturen, zodat hij begrijpt wat Frankrijk is." 

Of Trump wakker ligt van al die conflicten, zal dinsdag blijken. Dan spreekt hij het Congres toe, met in zijn achterhoofd wellicht de laagste waarderingscijfers van een beginnend president ooit. Amper 44 procent van de Amerikanen is tot nu toe tevreden over zijn werk.