Vlaanderen bereidt zich voor op stormweer

© wdk

© (c) Dominique Jauquet

© archief (c) Dominique Jauquet

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De kust bereidt zich voor op het verwachte stormweer. In Oostende kondigde het stadsbestuur al verschillende maatregelen af. In Antwerpen worden uit voorzorg de waterkeringspoorten gesloten.

DJ, jvt, lbo

Een depressiekern, een restant van de orkaan Gonzalo, zorgde vandaag over grote delen van de zuidelijke Noordzee voor een noordwesterstorm. Er waren windstoten van 80 tot 90 km/u, aan de kust worden er deze nacht zelfs snelheden tot 100 km/u verwacht. Op zee kan een windkracht van 8 tot 9 Beaufort staan, met pieken tot 120 km/uur.

In Oostende kondigde het stadsbestuur dinsdagmiddag al verschillende maatregelen af. Zo werden de beide strekdammen en het westerstaketsel afgesloten en worden de stormkettingen aan de Mercatorsluis aangebracht. Langs de volledige kust zullen de bevoegde diensten uit voorzorg alle overstromingsgevoelige plaatsen op het tijdstip van hoogwater door worden nagezien.

Auto's van kaaien

In Antwerpen stijgt de Schelde dinsdagnacht boven de waakdrempel van 6m60, wellicht tot 6m80. 'Dat is genoeg om heel alert te zijn, maar niet hoog genoeg om echt problematisch te zijn', aldus Weyts. De hoogste waterstanden worden rond 3.20 uur verwacht, maar volgens de stad is er een 'minieme maar reële kans' dat het water beperkt over de blauwe steen van de kaaien zal komen.

Daarom zullen de waterkeringspoorten op de kaaien tussen 20 uur vanavond en 7 uur morgenvroeg uit voorzorg gesloten worden. 'Automobilisten verwijderen daarom best zo snel mogelijk hun geparkeerde wagens.' Automobilitsten kunnen de parking altijd nog verlaten via de aangeduide nooduitritten, maar de stad raadt af om de waterkeringsmuur tijdens of onmiddellijk na hoogwater over te steken.

Parken en bossen sluiten

De provincie West-Vlaanderen raadt af om provinciale domeinen te betreden tot woensdagochtend 8 uur. Veel bladeren hangen nog aan de bomen, waardoor takken extra zwaar worden door de regenval. In combinatie met stevige rukwinden verhoogt dat het risico op vallende takken.

De parken en bossen in het Brussels hoofdstedelijk gewest worden dinsdag gesloten.Het Terkamerenbos is sinds 14 uur dicht voor alle verkeer. Ook de gemeentelijke parken, de begraafplaats van Brussel en het kerkhof van Neder-over-Heembeek zijn gesloten, meldt de stad Brussel. Ook in Leuven worden uit voorzorg de parken gesloten.

In Nederland wordt de storm vanavond al verwacht. Aan de kustgebieden is windkracht 9 voorspeld. Boven de wadden zelfs windkracht 10.

Bekijk hier beelden van een webcam in De Haan: www.visitdehaan.be/nl/praktisch/webcam/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen