"Charles Michel moet vertrouwen herstellen in de kern"

De zomervakantie heeft nog niet alle plooien kunnen gladstrijken binnen de federale regering. In een interview met Le Soir laat CD&V-vicepremier Kris Peeters duidelijk zijn ongenoegen blijken over coalitiepartner Open VLD en roept hij premier Charles Michel op om het vertrouwen te herstellen binnen het kernkabinet.

In een lang interview komt Peeters meermaals terug op de forse botsingen rond de taxshift. Dat anonieme bronnen kort na het akkoord een zogenoemde 'horrorlijst' met belastingsmaatregelen van Kris Peeters lieten lekken via de nieuwssite Newsmonkey, zit Peeters nog erg hoog.

"Dat was ongezien. Twee uur na een zeer delicate oplossing doet een vicepremier dergelijke verklaringen op die blog, inclusief de 'shit list'. Ik heb ook een 'shit list' van N-VA en de VLD... Ik heb erover gesproken met (N-VA-vicepremier) Jan Jambon en hij verzekerde me dat het niet van hem kwam."

Verderop in het interview wijst Peeters Open VLD expliciet met de vinger. "Dit doe je niet. Het heeft enorme gevolgen", aldus Peeters. "De schade is enorm voor CD&V, en vooral voor mij. En dat is dan een vicepremier die dat heeft lopen vertellen. Dat is zeer, zeer erg."

Peeters vindt dat het nu aan premier Michel is om het vertrouwen onder de vicepremiers te herstellen. Volgens De Standaard, die ook bericht over het interview met Le Soir, is dat intussen gebeurd. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo zou op de vingers getikt zijn.

Meest gelezen