© W&F

Slinger van Foucault pendelt in Kathedraal van de Heide

Voor de allereerste keer pendelt de slinger van Foucault, een exemplaar gemaakt door de Grobbendonkse Vrienden van de Slinger, in de Kathedraal van de Heide in Sint-Lenaarts. Maandagavond wordt die om 19u feestlijk op gang getrokken.

Elke Lamens

Het was de Franse fysicus Léon Foucault die in 1852 door middel van een pendulum aan een kabel en dus zonder astronomische waarnemingen kon aantonen dat de aarde rond zijn as draait. Toen kunstenaar Marcel Somers uit Grobbendonk drie jaar geledende slinger in het museum in Parijs zag, was hij danig onder de indruk. En hij wist nog zes gelijkgezinden rond zich te scharen en samen de Vrienden van de Slinger op te richten.

Voor de allereerste keer sinds hun bestaan, laten ze hun zelfgemaakte slinger pendelen in de Sint-Leonarduskerk in Sint-Lenaarts. Voor een volledige omwenteling van de aarde in Sint-Lenaarts, moet de bol 30,45u blijven slingeren, maar op eigen kracht doet die dat maar twee uur.

Van mei tot september herhaalt de erfgoeddienst van Brecht samen met de Vrienden het experiment. "Tegelijkertijd kunnen bezoekers ook de beelden en glasramen uit de zestiende eeuw op 27 plaatsen in de kerk komen bewonderen”, geeft Roger Bevers mee.

Enkel in de kathedraal van Doornik en in Technopolis Mechelen is er nog zo’n slinger in actie te zien.

Lees het hele verhaal maandag in Gazet Van Antwerpen - editie Noord en Kempen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER