Uitlevering aan Turkije wordt hervat

Nieuws
Nederland levert weer verdachten uit aan Turkije. Nederland stopte daarmee na de couppoging vorig jaar, maar het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt van Turkije voldoende garanties te hebben gekregen om uitleveringen te hervatten.
anp
vrijdag 28 juli 2017 om 03:00

Den Haag

Het ministerie benadrukt dat mensen alleen bij verdenking van bepaalde vergrijpen, zoals moord of drugshandel, worden uitgeleverd. Politieke beschuldigingen zijn een ander verhaal, zei een woordvoerder donderdag. Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije, die volgens president Recep Tayyip Erdogan het werk was van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, zijn tienduizenden mensen opgepakt of ontslagen vanwege vermeende banden met Gülen. Onder hen zijn ook veel rechters.

De rechtbank Den Haag buigt zich vrijdag over een uitleveringsverzoek. De advocaat van de verdachte, aan wie betrokkenheid bij drugshandel ten laste is gelegd, bestrijdt dat zijn cliënt in Turkije kan rekenen op een eerlijk proces. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De ministers Carola Schouten en Steven van Weyenberg maandag tijdens het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer.

Geroffel en 'woehoes' in de Tweede Kamer: 'We moesten toch van het oude meubilair af'

Het jaarlijkse Nationaal Jeugddebat stond maandag, onder meer, in het teken van misleidende financiële producten. De aanwezige ministers hadden het niet gemakkelijk. ‘Het echte vragenvuur begint nu pas.’

In de ontvangsthal liggen bierviltjes met een foto van SGP-Europarlementariër en lijsttrekker Bert-Jan Ruissen op tafel. ‘Geef Bert-Jan een tweede ronde!’, staat erbij.

Niet alleen het Wilhelmus, maar ook het volkslied van Israël klinkt op de SGP-jongerendag

Is Europa ons de baas of zijn wij Europa de baas? Over die vraag denken ruim vierhonderd jongeren na tijdens de SGP-jongerendag. ‘Als we alles nou wat lokaler zouden organiseren, krijgt de burger veel meer zeggenschap.'

Kamervoorzitter Martin Bosma, voorheen mediawoordvoerder van de PVV, met zijn opvolger Martine van der Velde. Voor een visie op de media verwees zij deze week naar 'de onderhandelingstafel'.

Wilders' weerzin tegen onafhankelijke pers kan een kabinetsformatie met de PVV nog opbreken

Van onafhankelijke pers moet de PVV niks hebben. Dat kan een breekpunt worden in de formatie. En wat het mediadebat ook demonstreerde: een PVV-Kamerlid dat bijna niks zegt, maar de verslaggeving afdoet als ‘mening’.

Betrokkenen zitten aan tafel voor aanvang van een gesprek over de formatie van een nieuw kabinet.

In de formatie is het ieder voor zich: de vier partijen praten nauwelijks nog met elkaar

Na bijna vijf maanden praten wil de liefde tussen PVV, VVD, NSC en BBB maar niet opbloeien. De vier zitten niet eens meer met elkaar aan de onderhandelingstafel. Komt dat kabinet er nog wel?

Op pad met Bas Eickhout door de Brusselse wandelgangen. 'Ursula von der Leyen heeft de Groenen straks écht nodig.'

Met Europarlementariër Eickhout door de Brusselse wandelgangen. 'Ik wil rechtse huisjes omver schoppen'

Europarlementariër Bas Eickhout is een energiebom die élke Brusselse sluiproute en wandelgang lijkt te kennen. Hoe zien zijn werkdagen eruit? Een reportage over regenwolken, ‘vrachtwagentjes’ en Wopke Hoekstra.

Geert Wilders PVV staat de media te woord in de Tweede kamer.

Waarom Wilders' vijandschap tegen de media de kabinetsformatie kan opbreken

Het mediadebat markeerde een diepe kloof tussen de PVV en de drie partijen die met haar willen regeren. Wilders staat vijandig tegenover de pers, en hij vertrouwt zijn fractieleden nauwelijks vrijheid van spreken toe.