Luister naar

SGP laakt euthanasie in Amerikaanse krant

Nieuws
‘De regels voor euthanasie zijn zo opgerekt dat de bescherming van kwetsbaar leven op het spel staat.’ Dat schrijft SGP-leider Kees van der Staaij vrijdag in de Wall Street Journal, een van de grootste kranten in de Verenigde Staten.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
vrijdag 21 juli 2017 om 11:26
Het artikel in de Wall Street Journal.
Het artikel in de Wall Street Journal. anp

Den Haag

In het opiniestuk, met de kop ‘In The Netherlands, the Doctor Will Kill You Now’, beschrijft Van der Staaij hoe de euthanasiepraktijk volgens hem is ontspoord. Hij noemt de demente vrouw die in een documentaire over de Levenseindekliniek ‘huppakee, weg’ zei; de arts en haar echtgenoot interpreteerden dat als een doodswens. Ze krijgt euthanasie. Ook noemt Van der Staaij een geval waarin de huisarts iemand ongezien een slaappil geeft, zodat de dodelijke injectie beter kan worden toegebracht.

Daarnaast hekelt Van der Staaij de plannen rond ‘voltooid leven’. ‘Zij die de dood zoeken omdat hun leven ‘voltooid’ is, worden vaak achtervolgd door eenzaamheid en wanhoop. Sommige ouderen willen hun kinderen niet lastigvallen met hun sociale en medische behoeften. Door het legaliseren van de euthanasiepil zal de druk op kwetsbaren, gehandicapten en ouderen nog verder toenemen.’

Volgens de SGP-leider moeten andere landen ingrijpen, nu de bescherming van de Nederlandse burgers gevaar loopt. ‘De Nederlandse overheid spreekt zich vaak uit als mensenrechten in andere landen onder druk staan. Nu het fundamentele recht van het leven onder druk staat in Nederland, is het tijd voor anderen om zich uit te spreken over de Nederlandse euthanasiepraktijk.’

campagne

Het opinieartikel is het startschot voor de internationale campagne tegen euthanasie, die de partij eerder aankondigde. ‘Als SGP zijn we heel dankbaar met het podium dat ons hiermee aangereikt wordt in de Verenigde Staten’, aldus Van der Staaij. ‘In dit land gaan ook stemmen op om euthanasie verder te legaliseren. Wij willen laten zien dat zogenaamde ‘stevige grenzen’, in werkelijkheid niet bestaan. Nederland is daarvoor het bewijs. Wat tien tot vijftien jaar geleden écht ondenkbaar werd geacht door voor- en tegenstanders, is nu gewoon praktijk. Vaak weet men in andere landen niet hoe ver de euthanasiepraktijk in Nederland gevorderd is. Wat ons betreft is het dus een alarmsignaal.’

De SGP wil de komende tijd meer artikelen als deze aanbieden aan diverse internationale media. De teksten worden in diverse talen vertaald. Ook wil de partij na de zomer een internationale documentaire laten maken over euthanasie in Nederland. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken heeft, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.

Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.