Direct naar artikelinhoud

Nederlanders durven niet te beleggen: slechts 23 procent heeft aandelen of obligaties

Misschien zijn ze kopschuw geworden na alle debacles met woekerpolissen, internetzeepbellen en de kredietcrisis. Mogelijk is het ook koudwatervrees. Maar Nederlanders leveren liever in op hun spaarrekening dan dat ze het risico nemen van een nieuwe zeperd op de aandelenmarkt.

De koersinformatie op Beursplein 5.Beeld anp

Volgens een onderzoek van Tilburg Universiteit durft het leeuwendeel van de Nederlandse huishoudens niet te beleggen ondanks de historisch lage spaarrente. Slechts 23 procent belegt in aandelen en/of obligaties. Angst voor de risico's en twijfels over de financieel adviseurs zijn de meest gehoorde redenen om er vanaf te zien.

Effecten worden nog vaak geassocieerd met woekerpolissen en hoge kosten, zegt de Tilburgse econoom Dirk Brounen. In plaats van beleggen laten de meeste Nederlanders hun geld op een klassieke spaarrekening staan. Brounen vindt het dom. 'Deze Nederlandse spaardrang wordt stilaan een dure traditie. Doordat de overheid zich steeds verder terugtrekt uit onze zorg, ons pensioen, ons onderwijs en onze woningmarkt, wordt het steeds belangrijker om een eigen verstandige financiële planning te maken', zegt de hoogleraar.

Nederlanders hebben op dit moment ruim 336 miljard euro op spaarrekeningen staan tegen een rentestand van bijna nul

Nederlanders hebben op dit moment ruim 336 miljard euro op spaarrekeningen staan tegen een rentestand van bijna nul. 'Maar dat gaat ons niet altijd helpen aan voldoende eigen middelen die we straks moeten gaan inzetten om onze dromen te verzilveren', waarschuwt Brounen.

Volgens hem zijn spaarders 'overtuigde risicomijders en vertrouwen daarom niet op de gunstige gemiddelden van aandelen en obligaties'. Dit terwijl volgens Brounen 'alle cijfers' laten zien dat op langere termijn beleggen meer oplevert dan alleen maar sparen. Het onderzoek is gehouden onder ruim 2.000 Nederlandse huishoudens.