'Hogere nettarieven op 17 december bekend'

© Photo News

Ten laatste eind november zou de Vlaamse energiewaakhond Vreg de nieuwe nettarieven bekendmaken. Maar de aankondiging is uitgesteld, zo zegt topman André Pictoel donderdagmiddag aan onze redactie. 'Op woensdag 17 december geven we een persconferentie', klinkt het. Maar het blijft intussen wel onvermijdelijk dat de tarieven zullen stijgen.

Annelies Roose

Het is niet dat hij het niet wil zeggen, benadrukt Pictoel. Het uitstel komt er omdat een aantal netbeheerders zijn voorstellen nog niet heeft doorgegeven. 'We zijn iets te ambitieus geweest. We dachten dat we eind november meer zouden kunnen vertellen, maar de timing was te strak. Het is ook de eerste keer dat we dit doen. De bekendmaking is een aantal weken uitgesteld, tot 17 december. Dan geven we een persconferentie.'

Eind vorige maand al raakte bekend dat onze energiefactuur vanaf volgend jaar duurder gaat worden. De distributienetbeheerders zijn immers gedwongen om de nettarieven, een bijdrage die iedereen moet betalen voor het gebruik van het stroom- en gasnet en een belangrijk onderdeel van de totale factuur, op te trekken.

De reden? De netbeheerders kijken tegen een gigantische schuldenberg van 1,7 miljard euro aan, een gevolg van het Vlaams beleid rond zonnepanelen en andere initiatieven voor groene stroom. Vlaanderen kende daar subsidies voor toe, maar de factuur betaalde ze niet zelf. Die was voor de netbeheerders.

Om al die groene initiatieven betaald te krijgen, wilden de netbeheerders dan ook toen al eigenlijk hun tarieven verhogen. Maar ze botsten op een veto van toenmalig minister van Energie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A), die de energietarieven tot eind 2014 bevroren had. De netbeheerders moesten de groene subsidies dus noodgedwongen zelf blijven betalen, met een gigantische financiële put tot gevolg.

Die put willen ze dus beginnen te dempen vanaf 1 januari, wanneer de blokkering van de energietarieven ten einde loopt. Ze kregen tot 17 november de tijd om hun nieuwe tariefvoorstellen te doen, en de Vreg zou ze daarna bekijken om ze goed- of af te keuren.

Het uitstel van de bekendmaking van de nieuwe tarieven betekent overigens niet dat de invoering van de nieuwe tarieven ook wordt uitgesteld, zo benadrukt Pictoel. Zonder meer gaan die in op 1 januari. 'Net zoals het een zekerheid is dat de tarieven gaan stijgen.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen