Robin Thicke verliest eerste etappe in plagiaatzaak "Blurred lines"

Zanger Robin Thicke en producer Pharrell Williams hebben de eerste ronde in de rechtszaak om vermeend plagiaat bij hun monsterhit "Blurred Lines" verloren. De nabestaanden van zanger Marvin Gaye hadden het duo voor de rechter gedaagd omdat ze zich voor hun wereldhit van vorig jaar wel erg zouden hebben gebaseerd op Gaye's nummer "Got to give it up". Een Amerikaanse rechter heeft nu geoordeeld dat de klacht gegrond is.
BBC/XPOSUREPHOTOS.COM

Gaye's nummer "Got to give it up" zou volgens zijn nabestaanden beschermde, originele passages bevatten die erg lijken op bepaalde elementen uit "Blurred lines". De rechter vindt dat dit voldoende is aangetoond. Vooral bepaalde baslijnen, keyboardstukjes, zanglijnen en een deel van de melodie zouden wel heel gelijkaardig klinken.

Thicke en Williams menen dat er geen opvallende gelijkenissen zijn met het nummer van Gaye uit 1977, los van "gebruikelijke muzikale elementen". Hun verdediging heeft gepleit dat ze "gewoon een hit gecreëerd hebben en dat deden zonder andere composities te gaan kopiëren". Toch had de rechter geen oren naar hun verhaal. Hij meent dat er substantiële elementen van Gayes werk te horen zijn in het nummer van Thicke en Williams.

De zaak komt in februari opnieuw voor. De saga rond vermeend plagiaat sleept intussen al meer dan een jaar aan.

Meest gelezen