Extra kosten voor verblijfs- vergunning

Het gemeentebestuur wil in de toekomst extra kosten aanrekenen voor inschrijvingen in het vreemdelingenregister. Er zal eerst onderzocht worden welke bedragen buurgemeenten hiervoor aanrekenen.

jw

De voorbije gemeenteraad vroeg Rita Ceulemans (Vlaams Belang) om de invoering van een retributiereglement om extra kosten voor het afleveren van de elektronische A-kaart te recupereren. Het betreft het vernieuwen, verlengen of vervangen van de verblijfsvergunning ‘bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister, tijdelijk verblijf’.

“Op dit ogenblik zijn de gemeentelijke belastingen verbonden aan het afleveren van deze kaart aan vreemdelingen zo goed als gelijk aan die voor een Belgisch identiteitsdocument. Dit volstaat echter absoluut niet om de kosten te dekken van de administratieve weg die wij als gemeente moeten doorlopen”, zei Ceulemans toen.

Gelijke bedragen

Burgemeester Sophie De Wit (N-VA) had wel oren naar de vraag en zei geen probleem te hebben om een dergelijke retributie in te voeren. Volgens haar kwam dit punt onlangs ook ter sprake op de regionale burgemeestersconferentie. Toch vroeg ze de raadsleden het reglement nog niet te stemmen.

“Het lijkt me belangrijk om te zien welke beslissing onze buurgemeenten eerstdaags denken te moeten nemen. Het kan niet zijn dat sommige gemeentes goedkoper of duurder zijn waardoor vreemdelingen er de goedkoopste uitkiezen en zowat allen op dezelfde locatie terechtkomen.”

Het voorstel om het punt in oktober terug op de dagorde van de gemeenteraad te plaatsen, werd door de aanwezige raadsleden unaniem aanvaard.