“Hospitalisatieverzekeringen zijn duur en overbodig”

© BELGA

Sp.a vindt het “volstrekt onaanvaardbaar” dat de hospitalisatiepolissen van verzekeraar DKV aanzienlijk duurder worden. De socialistische oppositiepartij wijst erop dat van de premie “nog geen 70 procent naar de gezondheidszorg of naar de patiënt gaat” en wil komaf maken met het “overbodige” systeem van hospitalisatieverzekeringen.

adm

Woensdag meldde De Tijd dat de hospitalisatiepolissen van de grootste verzekeraar vanaf 1 september duurder worden. Polissen die voor 2000 op de markt werden gebracht, worden 9 procent duurder. Voor de contracten die tussen 2000 en 2015 werden afgesloten, komt er 5,5 procent bij. De duurdere premies komen er op last van de Nationale Bank.

Voor sp.a kan de maatregel niet door de beugel. “Een hospitalisatieverzekering wordt vooral voor kwetsbare, oudere mensen met bescheiden pensioenen een zware uitgave die makkelijk kan oplopen tot meer dan een maand pensioen. Voor veel ouderen dus geen haalbare kaart”, reageert Kamerlid Karin Jiroflée.

De partij hamert erop dat meer dan een derde van de betaalde premies blijft hangen bij de verzekeraars en hun aandeelhouders, terwijl de administratiekost van de verplichte verzekering nog geen drie procent bedraagt. Het hele systeem van hospitalisatieverzekeringen kost de samenleving op die manier minstens 350 miljoen euro per jaar, becijferde Jiroflée.

“In plaats van de premies op te trekken, zoals vandaag wordt aangekondigd, moeten ze eerder overbodig worden”, vindt Jiroflée. sp.a pleit al langer om in het kader van de hervorming van de ziekenhuisfinanciering de ereloonsupplementen af te schaffen. Daarnaast richten de private verzekeringen zich steeds meer op tandzorg. “Ook hier zouden we beter via de verplichte verzekering in investeren”, besluit het Kamerlid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen