Direct naar artikelinhoud
Aanslag Barcelona

Wat we nu weten over de terreur in Barcelona en Cambrils

Wat we nu weten over de terreur in Barcelona en Cambrils
Beeld Getty Images

Barcelona en het kuststadje Cambrils, op zo'n 150 kilometer van Barcelona, werden gisteren getroffen door terreur. Dit is wat we nu weten.

Wat is er gebeurd?

Barcelona

- Een witte Fiat-bestelbus reed rond 17 uur de Ramblas op, de bekendste en meest toeristische staat van de stad. Het busje zou circa 600 meter zigzaggend hebben afgelegd over de voetgangerspromenade alvorens tot stilstand te komen tegen een krantenkiosk. Daarnaast is er een tweede bestelwagen waarmee één of meerdere daders de vlucht zouden genomen hebben. 

- Na een klopjacht zijn gisteren twee verdachten opgepakt, vandaag werden nog twee verdachten gearresteerd.

Barcelona
Beeld De Volkskrant

Cambrils

- Tijdens een politieoperatie in Cambrils, op anderhalf uur van Barcelona, werden vannacht vijf vermoedelijke terroristen gedood. Ook daar probeerden terroristen met een busje in te rijden op voetgangers en vielen er verschillende gewonden. De daders droegen valse bommengordels en verwondden mensen met een bijl en messen.

- Ons land past het reisadvies naar Spanje aan, en zegt dat drukke plaatsen doelwit voor een aanslag kunnen zijn. 

Cambrils
Beeld EPA

Alcanar

- Bij een explosie in Alcanar, 100 kilometer ten zuiden van Barcelona, wordt woensdagnacht een huis compleet verwoest en komt één persoon om het leven. De politie laat ook weten dat ze nog andere 'biologische resten' onderzoekt na de explosie, om te weten te komen of ze afkomstig zijn van een tweede lijk. 

Twitter bericht wordt geladen...

- Aanvankelijk wordt gedacht aan een gaslek, maar politie denkt nu dat terroristen hier al 'een tijdje' bezig waren met explosieven maken. Door de plotselinge ontploffing was een bomaanslag elders niet langer mogelijk, zo denkt de politie. Hierdoor zouden de terroristen voor 'meer eenvoudige middelen' hebben gekozen.

Hoeveel slachtoffers zijn er?

Er is nu officieel sprake van 14 doden en zo'n 130 gewonden na de terreurdaad in Barcelona. Zij liggen in vijftien verschillende ziekenhuizen in de regio. Van hen zijn er 17 in kritieke toestand en 30 zwaargewond. 

De slachtoffers komen uit minstens 34 landen, zo maakte de Catalaanse overheid bekend. 

Twitter bericht wordt geladen...

Onder de overledenen is één Belgische vrouw, meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Ook zijn er twee Belgen gewond, waaronder een zwaargewonde.

Twitter bericht wordt geladen...

- Of het bij één Belgisch slachtoffer blijft, is voorlopig onmogelijk te zeggen. "Er zijn ook veel gewonden en identificatie is in zo'n geval niet de eerste zorg", aldus Reynders. "De gewonden liggen ook verspreid over verschillende ziekenhuizen."

Twitter bericht wordt geladen...

- Het Belgische consulaat probeert de komende uren zoveel mogelijk nuttige informatie te verzamelen. Ongeruste Belgen kunnen bellen naar het noodnummer 02 501 81 11. Dit is het Spaanse nummer voor familieleden van mogelijke slachtoffers: 

Twitter bericht wordt geladen...

- In Cambrils raakten zeven mensen gewond. Twee van hen zijn er erg aan toe, onder wie één kritiek. Eén van de slachtoffers is een agent van de Mossos, hij raakte lichtgewond. 

Wie zijn de daders?

Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag via zijn nieuwsagentschap Amaq opgeëist. 

Twitter bericht wordt geladen...

- De Spaanse politie heeft vier verdachten gearresteerd in verband met de aanslagen in Catalonië. De aangehouden leden van de bende zijn tussen 21 en 34 jaar oud. Over de leeftijd van andere verdachten is nog niets bevestigd. Eerder sprak de politie van een groep van 8 tot 10 tieners. Van de vier tot nu toe aangehouden personen zouden er drie uit Marokko en een uit Spanje komen. Geen van hen had een voorgeschiedenis van terreurgerelateerde feiten. De daders zouden in de plaats Alcanar, ten zuiden van Barcelona wonen en van daaruit hun aanslagen hebben voorbereid. Dat is ook de plaats waar eerder deze week een explosie in een huis werd gehoord. 

- De 17-jarige Moussa Oukabir wordt gezien als de hoofdverdachte van de aanslag op de Ramblas. Er wordt vanuit gegaan dat hij de bestuurder was van de bestelwagen. Volgens sommige Spaanse media zou hij geïdentificeerd zijn als één van de mannen die doodgeschoten werden in Cambrils.

Hij is de broer van Driss Oukabir, die zichzelf aangaf in Ripoll. Het was ook via de identiteitspapieren van Driss Oukabir dat de twee bestelwagens die bij de aanslag gebruikt werden, gehuurd zijn in Santa Perpetua de Mogoda, een gemeente in de provincie Barcelona. Driss Oukabir vertelde de agenten op het bureau dat zijn identiteitsbewijs was gestolen. Hij ontkent iets met de terreurdaad op de Ramblas te maken te hebben.

- De CIA waarschuwde de Spaanse politie twee maanden geleden dat er mogelijk een aanslag op de Ramblas werd voorbereid. "Maar de Spaanse politie heeft niet stilgezeten", klinkt het