Vondst fossiel maakt de mens 400.000 jaar ouder

Wetenschappers van de Arizona State University hebben in het noordoosten van Ethiopië een fossiel van 2,8 miljoen jaar oud opgegraven, waardoor de geschiedenis van de mensachtigen meteen 400.000 jaar verder teruggaat in de tijd. Het gaat om een stuk kaakbeen dat volgens de onderzoekers toebehoort aan een van de allereerste mensen.

De opgraving dateert eigenlijk van een tweetal jaar geleden en gebeurde in dezelfde regio waar Lucy is ontdekt, het skelet van een van de oudste tot nu toe bekende mensachtigen. Het oude kaakbeen werd eigenlijk ontdekt door een Ethiopische student aan de universiteit van Arizona. Hij zegt dat hij een tand boven de grond zag uitsteken toen hij op zoek was naar fossielen.

Het gaat om een stuk onderkaakbeen van een volwassene. De tanden lijken een stuk smaller dan de tanden van Lucy.

Volgens de wetenschappers is het nog niet duidelijk of het fossiele kaakbeen afkomstig is van een vroegere mensensoort, die bekend staat als Homo, dan wel toebehoort aan een andere - tot nu toe onbekende - mensensoort.

Veel blijft onduidelijk omdat er in de buurt geen hoofd, geen werktuigen of geen beenderen zijn gevonden. Daardoor kunnen de wetenschappers niet achterhalen of de nieuwe oudste mens al dan niet rechtop liep. "Er is een hiaat in de geschiedenis gevuld, maar wat we nodig hebben, is een skelet", zegt een Amerikaanse onderzoeker.

Meest gelezen