Direct naar artikelinhoud

Turan speelbal van voorzitter Barcelona

Arda Turan is door FC Barcelona-voorzitter Josep Bartomeu ingezet als campagnemiddel voor zijn herverkiezing. Of de transfer van de Turkse middenvelder doorgaat, hangt af van de uitkomst van de presidentsverkiezing die bij de Spaanse kampioen op stapel staat.

Turan speelbal van voorzitter Barcelona
Beeld AFP

Barcelona neemt de 28-jarige Turan per direct voor 34 miljoen euro over van Atlético Madrid. Inclusief bonussen kan dit bedrag oplopen tot 41 miljoen. De middenvelder tekent voor vijf jaar bij de Catalanen.

Tot 20 juli heeft Barcelona de mogelijkheid om Turan terug te verkopen aan zijn oude club. Atlético krijgt dan een korting van 10 procent, zo hebben de clubs afgesproken.

Op 18 juli dingen vijf kandidaten naar de voorzittershamer. De verkiezingen zijn met een jaar vervroegd door de onrust in de club, onder meer veroorzaakt door de geruchtmakende transfer van Neymar.

Interim

Bartomeu nam als interim het voorzitterschap over van Sandro Rosell, die ervan wordt verdacht dat hij geld heeft verduisterd bij de overgang van Neymar. De aankoop van Turan kan niet worden losgezien van Bartomeu's kandidatuur voor het voorzitterschap. Spelers beloven om gekozen te worden tot president van een voetbalclub is niet ongewoon in Spanje.

Bij de aankoop van een speler dient de voorzitter van Barcelona de definitieve handtekening te zetten. Het is onwaarschijnlijk dat de transfer van de Turkse topspeler wordt teruggedraaid. Met het vertrek van Xavi zit de ploeg om middenvelders verlegen. Turan wordt gezien als een ideale speler voor Barcelona en wordt gehaald op voorspraak van trainer Luis Enrique.

Arda kan op z'n vroegst op 1 januari 2016 voor Barcelona debuteren. De club mag van de FIFA tot die tijd geen spelers vastleggen, vanwege het niet naleven van de transferregels voor minderjarige voetballers. Daardoor moet Turan, net als Sevilla-aanwinst Aleix Vidal, voorlopig op de tribune plaatsnemen. Trainen mag hij al wel in dienst van zijn nieuwe werkgever.