LETTERLIJK. De brief die Griekenland moet redden

Griekenland heeft een nieuw voorstel naar het Europese noodfonds ESM gestuurd 'dat het gezicht van Griekenland zal veranderen'. Dat heeft Grieks premier Alexis Tsipras in het Europees Parlement gezegd. Het document lekte uit op de website van

Financial Times

.

jvt, jva

De brief is ondertekende door nieuwe minister van Financiën Euclides Tsakalotos, die begin deze week Yannis Varoufakis opvolgde. 'In naam van Griekenland' vraagt hij om een driejarig hulpprogramma. Dat moet de schuldverplichtingen van het land wegwerken en de stabiliteit van het financiële systeem verzekeren.In ruil voor dat hulpprogramma is Griekenland bereid zich te houden aan een 'uitgebreide reeks hervormingen en maatregelen op het vlak van fiscale duurzaamheid, financiële stabiliteit en economische groei op lange termijn'. Er zullen onmiddelijk maatregelen worden genomen vanaf volgende week op het vlak van belastingshervorming en pensioenen. Bovendien zal het land actie ondernemen om de economie te versterken en te moderniseren. Wat de maatregelen concreet inhouden, wordt ten laatste donderdag uiteengezet aan de Eurogroep.

Tussen de regels door vraagt Tsakalotos in zijn brief ook om een kwijtschelding of verlichting van de schulden, maar de kans lijkt klein dat dit aanvaard wordt door de Europese leiders.

Vandaag nog bekeken

Het verzoek van de Grieken is ook naar de Eurogroep gestuurd, bevestigt de woordvoerder van Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. De werkgroep van de Eurogroep, die de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone voorbereidt, bekijkt de aanvraag woensdag nog. Er staat volgens de woordvoerder geen telefonisch overleg op de agenda tussen de ministers.

'Zeer specifieke voorstellen'

Tijdens zijn repliek op de interventies van de parlementsleden bevestigde de Griekse premier dat hij donderdag zijn 'zeer specifieke voorstellen' zal doen voor een 'eerlijke en duurzame oplossing en eerlijke hervormingen'. Na de onduidelijkheid van dinsdagavond verduidelijkte een woordvoerster van de Europese Commissie dat die voorstellen ten laatste donderdagavond middernacht moeten worden ingediend.

Van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die ook aan het debat in Straatsburg deelnam, kreeg Tsipras het verwijt dat hij niet de volledige waarheid heeft verteld over de onderhandelingen die de voorbije maanden zijn gevoerd. 'Ik heb mij altijd verzet tegen verdere besparingen op pensioenen en al helemaal tegen de laagste pensioenen', zei een kwade Juncker.

Deadline zondag

Tsipras nam samen met Juncker en Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk deel aan een debat over de Griekse crisis. Dinsdagavond nog waren de drie in Brussel aanwezig op een bijzondere eurotop, waar beslist werd dat Athene nog enkele dagen de tijd krijgt om concrete voorstellen in te dienen. Zondagavond wordt een nieuwe top georganiseerd waar die voorstellen tot een langverwacht akkoord moeten leiden of, in het geval die voorstellen uitblijven of ontoereikend zijn, het Grexit-scenario openlijk besproken zal worden.

Toen Tsipras donderdag het Parlement binnenkwam, werd de Griekse premier zowel met applaus als gejouw onthaald. Verschillende parlementsleden hadden voor de komst van Tsipras een bordje met daarop het Griekse woord 'Oxi' (neen) op hun tafel gezet, een verwijzing naar het Griekse referendum waar de Grieken tegen de Europese hervormingsvoorstellen hebben gestemd. Maar volgens de Griek zal er deze week écht wat verandernen.

'Een moedige keuze'

Tsipras liet in het Parlement wel niet echt in zijn kaarten kijken. Hij verdedigde nogmaals het referendum dat hij zondag organiseerde en waar de Grieken de voorstellen van Europa en het IMF verwierpen. 'Een moedige keuze', prees Tsipras zijn landgenoten. Hij noemde het overweldigende ‘neen’ een overwinning voor de democratie. 'De Europese Unie zal ofwel democratisch zijn, ofwel moeilijk kunnen overleven in de huidige omstandigheden.' Het is voor Tsipras duidelijk dat zowel Griekenland, de EU als de eurozone een cruciale tijd doormaken.

De impasse waar de Griekse economie zich momenteel in bevindt, is niet de schuld van zijn regering, zei Tsipras. 'Het is niet overdreven als ik zeg dat mijn land de afgelopen jaren veranderd werd in een besparingslaboratorium. Dit experiment was geen succes.' De politici die in het verleden Griekenland bestuurden, kregen er eveneens van langs. Tsipras verwijt hen een cliëntelistisch systeem te hebben gecreëerd, corruptie te hebben bevorderd en de banden tussen de politieke en de economische elite veel te sterk te hebben gemaakt.

De voorstellen die hij aan Europa zal doen, zullen daar komaf mee maken en het gezicht van Griekenland veranderen, betoogde Tsipras. Zijn voorstellen om aan de Griekse financieringsnoden te voldoen, zullen de Europese belastingbetalers niet bezwaren, zwoor hij. Tsipras wil de investeringen in jobs en ondernemerschap opvoeren, maar trad verder niet in detail.

'Schuldenlast beperken'

'Griekenland heeft enorme aanpassingen gedaan. Ik heb respect voor andere landen die door deze soberheid gegaan zijn, maar nergens is het zo drastisch geweest. Het zou niet overdreven zijn om te zeggen dat Griekenland een experiment is geweest voor bezuinigingen. Dit experiment heeft gefaald.'

'We moeten de houdbaarheid van de schuldenlast bespreken. We kunnen geen taboes meer hebben.' Hiermee doelde Tsipras op een kwijtschelding van de schuldenlast van het land. Iets waar de meeste Europese landen, met name Duitsland, niet op zitten te wachten. ' We moeten de realiteit onder ogen zien en handelen', zei de Griek. 'Geen van de hervormingen hebben geholpen de ongelijkheid te verminderen. Geen hervorming heeft de inning van belastingen of het openbaar bestuur verbeterd.'

Want bezuinigingen kunnen niet langer volgens Tsipras. 'We hebben een groeiprogramma nodig, zonder groei komen we niet uit de crisis. Bezuinigingen hebben de Griekse economie in een vicieuze cirkel gebracht.'

De Griekse premier maakt zich ten slotte sterk dat er deze week een akkoord gevonden zal worden 'in het belang van Griekenland, de eurozone en de geopolitiek'.

Bekijk hier de uithaal van Guy Verhofstadt naar Tsipras die op applaus werd ontvangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen