Direct naar artikelinhoud

Vincenzo Nibali vecht zich door het struikgewas

Chris Froome moest bij een onverwachte manoeuvre in het peloton opeens naar rechts sturen, belandde in een gootje en dreigde even de controle over zijn fiets te verliezen. Vincenzo Nibali kwam op een van de kasseistroken in de berm terecht, vocht zich door het struikgewas en kwam na een paar meter ongeschonden op de weg.

Vincenzo Nibali.Beeld epa

Het heeft er een paar keer om gespannen dinsdag, in de gevreesde rit door België en Noord-Frankrijk. Tourwinst stond misschien niet op het spel, maar de Tour kon wel worden verloren op de beruchte kasseien.


Maar niemand heeft verloren. Ja, Thibaut Pinot verloor. De Fransman, die vorig jaar de natie aan zich verplichtte met een derde plaats in Parijs, raakte in Cambrai meer dan drie minuten achterop.


De vier wielrenners die vooraf naar voren werden geschoven, eindigden dinsdag allen in dezelfde tijd. En dat was voor het eerst in deze Ronde van Frankrijk. De afgelopen dagen liep er telkens wel één averij op, met uitzondering van Cristopher Froome.

Grootste verrassing

Hij was dinsdag misschien wel de grootste verrassing op wegen die hij het liefst mijdt. In de Omloop van Drenthe schijnt Chris Froome al eens onder een afzetlint gekropen. Liever over het fietspad dan zijn weg vervolgen op de kasseien.


Maar tussen Seraing en Cambrai weerde Froome zich meer dan kranig. Aanvankelijk ging hij schuil in de buik van het pelotonnetje. Maar met de hulp van ploeggenoot Thomas schoof Froome steeds verder naar voren.


Vincenzo Nibali was, net als vorig jaar, de leidende kracht onder de klassementsrenners. Maar zijn pogingen om afstand te nemen, werden telkens teniet gedaan. De gehoopte hulp van Lars Boom, in 2014 winnaar op de kasseien, was van korte duur als gevolg van een lekke band.

Christopher Froome.Beeld afp

Nairo Quintana

Verrassend was het optreden van met name Nairo Quintana die tamelijk onzichtbaar bij de voorsten bleef. Dat lukte ook Alberto Contador ondanks mechanische problemen. De laatste 25 kilometer reed Contador met een slag in zijn achterwiel, maar bereikte ongeschonden de eindstreep.


De ploegentijdrit zondag is het laatste obstakel op weg naar de bergen. Voor Nibali en Quintana een laatste mogelijkheid daarvoor hun achterstand op Contador en vooral Froome goed te maken.

Nairo Quintana.Beeld afp