Internationale dopingwetgeving wijzigt door Van der Plaetsen

© Belga

Mannelijke atleten bij wie tijdens een dopingcontrole een te hoge waarde van het vrouwelijke zwangerschapshormoon hCG wordt vastgesteld, worden niet meer preventief geschorst, ook al behoort hCG tot de ‘harde’ dopingklassen. De atleet krijgt wel de tijd om zich eerst te laten testen of hij geen (teelbal)kanker heeft, zo wordt voorkomen dat hij onterecht wordt bestempeld als dopingzondaar.

hjb

De aanleiding voor deze wijziging in de internationale dopingwetgeving is Thomas Van der Plaetsen. De meerkamper werd vorig jaar na een dopingcontrole preventief geschorst, maar in uitzonderlijke gevallen kan hCG worden aangetroffen bij bepaalde vormen van (teelbal)kanker, zoals bij Van der Plaetsen.

Sportminister Philippe Muyters kaartte de zaak met succes aan bij het Wereld Anti-Doping Agentschap, niet alleen de analysemethodes worden verfijnd maar dus ook de preventieve schorsing. Van der Plaetsen kreeg het nieuws gisteren te horen, hij maakte afgelopen nacht zijn comeback als tienkamper op de Universiade in Zuid-Korea. Het hormoon hCG wordt alleen bij mannelijke atleten opgespoord, omdat bij hen dat hormoon normaal afwezig is.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen