The National annuleert alle concerten in Rusland en Oekraïne

© rr

De Amerikaanse band The National heeft de concerten van deze zomer in Rusland en Oekraïne.

lbo

Op hun website en via sociale media geeft de groep aan dat de politieke spanningen in Rusland en Oekraïne de reden zijn waarom ze hun concerten daar annuleren. De concerten worden voorlopig niet verplaatst naar een latere datum. Fans die al een ticket kochten, krijgen dat terugbetaald.

De band hoopt dat ze in de toekomst toch nog in de regio kunnen spelen en ze hopen dat de huidige instabiele situatie op een positieve, vredevolle en democratische manier evolueert.

Post by The National.

'Sancties tegen Rusland zullen toenemen'

© AP

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft dinsdag zijn bezorgdheid geuit over het uitblijven van ‘positieve maatregelen’ van Rusland voor een de-escalatie van de situatie in Oekraïne. Kerry dreigt met ‘versterkte sancties’ tegen Moskou indien er geen schot komt in de uitvoering van het akkoord van Genève.

In een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov maande Kerry aan om de opzwepende retoriek af te zwakken en een diplomatieke oplossing voor het conflict in het Oosten te zoeken. Hij pleitte ook voor een officiële oproep om bezette gebouwen te ontwapenen. Dat blijkt uit een mededeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Genève maakten de Verenigde Staten, Rusland, Oekraïne en de Europese Unie vorige week afspraken om de explosieve situatie in het oosten van Oekraïne te ontmijnen. Het akkoord voorziet onder meer in de ontwapening van gewapende groepen en de evacuatie van bezette gebouwen, zowel door de pro-Westerse krachten in Kiev als de separatisten in het oosten van het land.

Gemarteld

Het akkoord is echter dode letter gebleven en de separatisten hebben volgens de VS hun controle over openbare gebouwen in het oosten van Oekraïne nog versterkt en houden ze journalisten en burgers gevangen. Volgens de Oekraïnse interim-president Arseni Jatsenjoek werden twee van zijn politieke medestanders zelfs 'brutaal gemarteld' en vermoord. 'De terroristen die de hele regio Donetsk gijzelen, zijn nu te ver gegaan', zei hij.

De VS hebben reeds doelgerichte sancties ingevoerd tegen een aantal hoge Russische functionarissen, onder wie een aantal leden van de entourage van president Vladimir Poetin. Omdat Kerry 'diep bezorgd [is] over het gebrek aan positieve Russische stappen', dreigt Washington er nu mee om hele sectoren van de Russische economie te treffen.

De waarschuwing kwam er na het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden aan de nieuwe Oekraïense leiders. Ook hij maande aan om te 'stoppen met praten te starten met actie'.

Kerry sprak dinsdag ook nog zelf met de Oekraïense interimpresident. Volgens de mededeling prees de buitenlandminister ‘de belangrijke stappen’ die Kiev heeft genomen om tot een de-escalatie te komen.