Direct naar artikelinhoud

Ultrarechtse topadviseur Bannon noemt rechts-extremisten "een bende clowns" en "losers"

Ultrarechtse topadviseur Bannon noemt rechts-extremisten "een bende clowns" en "losers"
Beeld ap

In een interview met tijdschrift The American Prospect deed topadviseur van het Witte Huis Steve Bannon gisteren enkele onverwachte uitspraken, onder meer over het conflict met Noord-Korea en de rechts-extremisten van Charlottesville. Bannon noemde hen "losers" en "clowns". Over Noord-Korea zei hij dat een militaire ingreep helemaal geen optie is, in schril contrast met wat Trump ons doet geloven.

In een opmerkelijk openhartig interview in een stijl die we gewoon zijn van Anthony Scaramucci uitte chefstrateeg Steve Bannon zich bijzonder negatief over de rechts-extremisten die zaterdag betrokken waren bij de rellen in Charlottesville die een jonge tegendemonstrant het leven kostte. Bannon noemde hen "een bende clowns", "losers" en "een fenomeen in de marge". Dat is op zijn zachtst gezegd verrassend. Bannon zelf staat bekend om zijn extreemrechts gedachtengoed. Voor hij werd aangenomen als hoofdstrateeg van Trump, was hij voorzitter van de ultrarechtse website Breitbart News, een website die hij "een platform voor alt-right" noemde, een van de organisaties die op de mars van zaterdag vertegenwoordigd waren.

Wat bovendien verrassend was, was dat Bannon dit zei in een interview met een progressief tijdschift en op eigen vraag, vermoedelijk als een soort reactie op de persconferentie van Trump van de vorige dag. Daar liet Trump uitschijnen dat Bannon wel eens de volgende in de rij zou kunnen zijn om buiten te vliegen. Op de vraag wat de toekomst van de ultrarechtse Bannon in het Witte Huis was, antwoordde Trump ontwijkend. "Ik heb hem heel graag. Hij is een vriend. Maar hij is er vrij laat bij gekomen. Maar we zullen zien wat er met hem gebeurt. Hij is een goed persoon."

Bannon raakt steeds meer geïsoleerd binnen het Witte Huis. Ook Trumps schoonzoon Jared Kushner en dochter Ivanka zijn hem liever kwijt dan rijk en de conservatieve mediamagnaat Rupert Murdoch zou volgens de New York Times al op zijn ontslag hebben aangedrongen.

Verder sprak de openhartige Bannon zich ook uit over Noord-Korea. "Er is geen militaire oplossing voor het conflict, vergeet het", ondanks het intussen beruchte "vuur en furie"-dreigement van Trump.