Direct naar artikelinhoud

Drie bewakers van het Virunga-park gedood door Maï-Maï

Een berggorilla in het Virunga-parkBeeld Reuters

Drie bewakers van het nationaal park Virunga, het park dat bekend staat voor zijn berggorilla's in het oosten van de Democratische Republiek Congo, zijn omgekomen na een aanval van de Maï Maï, een lokale gewapende groepering. Een bewaker wordt nog vermist, meldt de VN-radiozender Okapi woensdag. De aanval dateert al van maandag.

Een patrouille van 18 bewakers werd maandag omstreeks 6 uur plaatselijke tijd aangevallen aan de post van Vihyo, nabij Muramba. Drie mannen lieten daarbij het leven, een bewaker wordt nog steeds vermist.

Noord-Kivu wordt al meer dan twintig jaar geteisterd door gewapende conflicten waarbij de strijdende partijen voortdurend veranderen. Het Virunga-park is een geliefd terrein voor gewapende milities omwille van de berggorilla's en de olievoorraden.

De parkbewakers van het ICCN (Institut Congolais pour la Conservation de la Nature) zetten hun leven op het spel om het park te beschermen. Sinds 1996, het begin van de eerste Congolese oorlog, zijn al meer dan 140 bewakers omgekomen. Ook Emmanuel de Merode, de Belgische directeur van het nationale park, werd in 2014 neergeschoten maar de Belg wist de aanslag te overleven.