Deze vreemde objecten verraden dat Maaseikse reliekkisten stiekem werden geopend

© TV Limburg

Officieel waren de twee reliekkisten, die woensdag werden geopend in de Sint-Catharinakerk van Maaseik, voor het laatst geopend in 1930. Omdat de zegels waren verwijderd, werd echter vermoed dat iemand stiekem toch een kijkje is gaan nemen. Dat de ene kist leeg is en de relieken in de andere kist verpakt zijn in diepvrieszakken, doet de wetenschappers vermoeden dat een onbekende tussen 1987 en 1992 in de religieuze dozen heeft gespiekt.

Belga

Het was pas enkele uren voor de officiële opening dat de medewerkers van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in de gaten hadden dat er iets niet klopte. De zegels die op de waardevolle reliekkisten in 1930 waren aangebracht, waren verwijderd. Dat deed vermoeden dat er buiten de officiële jaren 1661, 1794, 1902 en 1930 nog recentelijker iemand in de kisten had gekeken. Een vermoeden dat bleek te kloppen, want de kleinste reliekkist was leeg.

Ook in de andere, waar wel schroeven en andere sluitingsmechanismen aanhingen, werd duidelijk dat er sinds 1930 nog iemand in de kisten is gaan neuzen. De menselijke botten, vermoedelijk van de zusters Harlindis en Relindis, daterend uit de achtste eeuw, waren niet alleen verpakt in stoffen doekjes, maar ook in diepvrieszakken met de opdruk 'congelateur/diepvries'. "Hierdoor zijn we zeker dat er tussen 1987 en 1992 nog iemand de kisten heeft geopend", aldus het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Na een grondig onderzoek wordt in oktober bekendgemaakt wat er zich precies in de reliekkisten bevindt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen