VS laten Israëlische spion Jonathan Pollard vrij

In november zullen de Verenigde Staten Jonathan Pollard vrijlaten. Dat is een vroegere officier van de Amerikaanse marine die tot levenslang veroordeeld was wegens spionage voor Israël.
AP2011

Een commissie in de VS die de vervroegde vrijlating moet beoordelen, heeft het licht op groen gezet voor de vrijlating van de 60-jarige Pollard. Die zou op 21 november vrijgelaten worden.

Officieel zou hij dan nog vijf jaar lang verplicht worden om in de VS te blijven, maar waarnemers verwachten dat president Barack Obama die voorwaarde zal schrappen. Als hij dat doet, kan Pollard onmiddellijk naar Israël vertrekken, waar de regering hem ongetwijfeld als een held zal verwelkomen. Israël dringt bij de VS al jaren aan op de vrijlating van Pollard.

Jonathan Pollard was een officier van de Amerikaanse marine die geheimen doorspeelde aan Israël. Hij werd in 1987 tot levenslang veroordeeld, wellicht ook omdat Washington een voorbeeld wilde stellen.

Critici van de veroordeling vinden dat Pollard te streng bestraft werd, vooral omdat Israël beschouwd wordt als één van de belangrijkste bondgenoten van de VS.

De vrijlating van Pollard kan ook de erg bekoelde relaties tussen de VS en Israël opnieuw wat ondersteunen. Het zou beschouwd kunnen worden als een gebaar van president Obama aan Israël en een opsteker kunnen zijn voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Meest gelezen