Iran en EU willen nieuw hoofdstuk starten na ‘historisch akkoord’

© REUTERS

Nu Iran en de Europese Unie het samen met andere wereldmachten eens zijn geraakt over een nucleair akkoord, willen ze in hun bilaterale en internationale samenwerking een nieuw hoofdstuk openen. Dat hebben de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Teheran.

aro

Het was midden juli dat het ‘historisch' genoemde nucleair akkoord in Wenen werd beklonken. En twee weken later zijn Iran en de EU vastbesloten om ook na het akkoord de dialoog op het hoogste niveau voort te zetten, zo zei Zarif.

Mogherini voegde daaraan toe ‘op alle mogelijke thema’s te willen samenwerken, in plaats van de confrontatie op te zoeken’. ‘Het nucleair akkoord is niet het einde, maar het begin van een nieuw proces’, klonk het.

Beide leiders schoven de strijd tegen terreurgroep ISIS naar voren. ‘Terreur vormt niet enkel voor de regio een gevaar, maar ook voor de Europese landen’, zei Zarif. Daarom moeten beide zijden dit gevaar ook samen bestrijden, vindt hij. In een opiniestuk dat Mogherini dinsdag in The Guardian schreef, verwoordde ze het als volgt. ‘Een alliantie van beschavingen kan ons krachtigste wapen in de strijd tegen terreur zijn.’

Voorts riep Mogherini tijdens de persconferentie Iran ook op een constructieve rol te spelen in de Syrische crisis. Zarif zei maandag nog in Bagdad dat zijn land de Syrische president Bashar al-Assad en de Houthi-rebellen in Jemen blijft steunen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen