Russische Facebook legt het bij met Sony Music

De Russische variant van Facebook, VKontakte, heeft een goodwill-overeenkomst gesloten met Sony Music. De twee bedrijven lagen met elkaar in conflict omdat gebruikers van VKontakte onwettig muziektracks op de sociaalnetwerksite plaatsten. Die overeenkomst zou wel eens een belangrijke invloed kunnen hebben op de Russische muziekindustrie.

Gisteren begon in Sint-Petersburg een eerste rechtszaak tegen VKontakte. Sony Music, Warner Music en Universal Music hadden in het voorjaar van 2014 VKontakte aangeklaagd voor piraterij. Gebruikers konden muziek die illegaal gedownload werd, uploaden op de sociaalnetwerksite. De muziekbedrijven eisten dat VKontakte daar onmiddellijk mee zou stoppen en vroegen een schadevergoeding van 756.000 miljoen euro.

Volgens de Russische krant Vedomosti newspaper hebben de twee partijen hun geschillen intussen bijgelegd. "De geschillen tussen Sony en VKontakte zijn bijgelegd en een goodwill-overeenkomst is gesloten", vertelt een woordvoerder van VKontakte aan de krant.

Russische muziekindustrie verandert

VKontakte zal nu geleidelijk haar muziekservice upgraden en betalende elementen introduceren. Op mobiele apparaten zal de muziek enkel beschikbaar zijn voor abonnees. PC-gebruikers kunnen gratis luisteren naar muziek, maar ze zullen wel verplicht moeten kijken en luisteren naar advertenties. Het abonnement zal niet onmiddellijk worden ingevoerd. VKontakte zal eerst haar diensten gratis testen.

Er lopen nog twee andere rechtszaken tegen VKontakte. Dankzij de overeenkomst met Sony zouden Warner Music en Universal Music hun aanklachten kunnen laten vallen. De twee nog lopende rechtszaken zijn in ieder geval uitgesteld tot september.

Meest gelezen