Direct naar artikelinhoud

De beste gratis alternatieven voor commerciële Windows-apps

De beste gratis alternatieven voor commerciële Windows-apps
Beeld Thinkstock

Als je je Windowspc nodig hebt voor min of meer ernstig werk, zoals tekstverwerking of het bewerken van foto's, kunnen gevestigde softwarebedrijven je ernstig op kosten jagen. Gelukkig zijn er ook een paar gratis alternatieven voorhanden voor al die dure software.

LibreOffice ipv Microsoft Office

Microsoft goot enkele jaren geleden zijn Office-bureelsoftwarepakket in een abonnementsformule, die neerkomt op zo'n 70 euro per jaar voor één gebruiker. Maar er bestaat een gratis alternatief: LibreOffice levert een compleet setje bureel-apps voor je Windowspc, waaronder een tekstverwerker, een rekenblad en een tekenprogramma, helemaal gratis en voor niets.

Scribus ipv Microsoft Publisher

Ook in software voor thuisdrukwerken zwaait Microsoft de scepter met zijn Microsoft Publisher. Maar gratis concurrent Scribus doet dat ook lang niet slecht: het laat je pagina's bewerken in een gebruiksvriendelijke interface, en beschikt over een aantal bijzonder krachtige features, zoals het importeren en exporteren van pdf-documenten, en het gewoon binnenslepen van designelementen met de muis.

Lees ook: welke webbrowser past het beste bij jou?

The Gimp ipv Adobe Photoshop

Als je af en toe eens een paar foto's moet bewerken, hoef je echt geen geld uit te geven aan Photoshop, of zelfs de eveneens zo'n tachtig euro kostende miniversie Photoshop Elements. Gratis alternatiefje The Gimp doet het evengoed prima voor eenvoudig hobbywerk, zoals het retoucheren of bijknippen van beelden.

PDFCreator ipv Adobe Acrobat

Het Portable Document Format (.pdf) is vandaag de standaard voor papieren documenten die in digitale vorm werden omgezet. Met bedenker Adobe's eigen Acrobat-pakket kan je zo'n bestanden ook verder bewerken of digitale bestanden drukklaar maken. Enige probleem: die software is redelijk aan de prijs, met een basispakket dat zo'n 200 euro kost. Dan levert het gratis PDFCreator een min of meer volwaardig alternatief.

Avast! Free Antivirus ipv Norton Internet Security

Avast! Free Antivirus scoort op vergelijkende tests even goed als commerciële beveiligingspakketten, draait zo licht dat de performantie van je computer geen hinder ondervindt, en heeft een doodeenvoudige interface. Natuurlijk bespaar je altijd wel op een paar dingen in vergelijking met een betalend pakket: de update van de virusdatabase gebeurt bijvoorbeeld veel minder frequent. Maar zielerust heb je meer dan genoeg voor een stuk gratis software. 


Meer technologienieuws:
De beste kleine laptops voor in de schooltas
Vijf smartphones waarvan de batterij een hele dag meegaat
Onaangekondigde smartwatch Samsung Gear Sport duikt op