Brusselse gemeenschapscentra sluiten op 8 mei collectief de deuren

Alle 22 Brusselse gemeenschapscentra sluiten op 8 mei collectief de deuren. De vakbonden zijn woedend omdat 60 procent van de tijdelijke personeelsleden bij de centra niet geslaagd is voor de nodige examens, en dus zijn job verliest. De examens werden 5 jaar lang uitgesteld. Dat schrijft Brusselnieuws.

Het VGC-college organiseerde begin 2014 aanwervings- en bevorderingsexamens. Van de 50 huidige personeelsleden die deelnamen, is 60 procent niet geslaagd. De kandidaten in kwestie verliezen daardoor allemaal hun job bij hun gemeenschapscentrum. Het gaat onder meer om de centrumverantwoordelijke van centrum De Maalbeek.

Een en ander betekent volgens de vakbonden een zware aderlating. "Er wordt enorm veel expertise overboord gegooid", luidt het bij de bonden. Volgens hen zijn de testen ook niet op maat van de gemeenschapscentra.

Momenteel zijn alleen nog maar de personeelsleden van niveau A en B op de hoogte van de resultaten, niveau C en D wachten met bang hart af. Het gaat in totaal over 200 mensen.

Bevoegd VGC-collegelid Bruno De Lille (Groen) blijft achter het beleid staan. "We hebben een einde gemaakt aan een probleem dat al heel lang aansleept, namelijk de tijdelijke contracten die steeds maar hernieuwd werden. Om die tijdelijke contracten om te zetten in vaste contracten was de VGC (Vlaamse Gemeenschapscommissie) dan ook wettelijk verplicht om de vacatures naar iedereen open te stellen en dus ook examens uit te schrijven", aldus De Lille.

Meest gelezen