Rusland gaat betwiste eilandengroep herbewapenen

Rusland heeft aangekondigd dat het de Koerilen, een eilandengroep in de Stille Oceaan, gaat herbewapenen. De Koerilen is een gordel van eilandjes tussen het Russische schiereiland Kamtsjatka en het Japanse eiland Hokkaido. De Koerilen gelden als een 'voorpost' van Moskou en worden daarnaast, sinds hun inlijving door de Sovjet-Unie in 1945, geclaimd door Japan.
AP2011

Het herbewapeningsplan moet gezien worden in het kader van toenemende internationale spanningen naar aanleiding van de crisis in Oekraïne. Maar evenzeer is het een Russische reactie op de toegenomen Amerikaanse aanwezigheid in de regio.

Van nu tot 2016 zal Rusland zijn militaire aanwezigheid op de Koerilen gradueel uitbouwen. "De beslissingen om militaire faciliteiten te bouwen op de eilanden Itoeroep en Koenasjir zijn goedgekeurd", verklaarde generaal Sergej Soerovikin, de militaire bevelhebber voor de oostelijke Russische regio's.

Hij voegde er aan toe dat tegen 2020 ook de militaire aanwezigheid op het eiland Sachalin, vlak voor de oostkust van Rusland en ten noorden van Japan, uitgebouwd wordt. De generaal noemt de herbewapening van deze 'voorposten' van de Russische federatie "een bewuste keuze" van Moskou.

Al in 2011 kondigden de Russen, tot grote woede van Japan, de herbewapening van de Koerilen aan. Volgens de Japanners behoort de eilandengroep hen toe. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Fumio Kishida, liet gisteren weten een gepland bezoek aan Rusland uit te stellen.

Begin deze maand achtten de Verenigde Staten het nodig hun militaire steun aan Japan luid en duidelijk te herbevestigen. Onder president Obama is het Amerikaanse buitenlandbeleid zich steeds meer gaan richten op Azië, en met name Zuidoost-Azië. De regio valt ten prooi aan toenemende spanningen tussen vooral China en Japan, die elkaar onder meer de Senkaku-eilanden (Japanse benaming) of Diaoyu-eilanden (Chinese benaming) betwisten.

Ook Rusland lijkt zich nu, met de plannen om de militaire aanwezigheid uit te bouwen op de Koerilen en Sachalin, meer en meer te gaan richten op Zuidoost-Azië.

Meest gelezen