© BELGA

Zuhal Demir gaat strijd aan tegen ‘besnijdenistoerisme’

Het is zomer, en dus trekken heel wat gezinnen met hun kinderen op vakantie. Maar voor sommige meisjes wordt dat een ware hel. Jaarlijks zouden er zo’n 4.000 jonge meisjes tussen 4 en 14 jaar met hun ouders naar hun thuisland afreizen tijdens de vakantie, om daar vervolgens genitaal verminkt te worden. “Onaanvaardbaar”, vindt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). Ze legt het ‘besnijdenistoerisme’ aan banden.

mige

De meeste genitale verminkingen komen voor in Islamitische landen in Afrika zoals Egypte, Soedan en Somalië. Bij dergelijke ‘ingrepen’ worden de clitoris en soms ook de schaamlippen verwijderd. Ze doen dat omwille van het geloof dat de mannen daardoor vruchtbaarder zouden zijn. In ons land is genitale verminking strafbaar. Daarom werkte Demir samen met Didier Reynders een reisadvies voor 24 landen uit. “We willen hiermee een duidelijke boodschap stellen: als u uw dochter laat besnijden en u komt terug naar België dan zal u worden vervolgd.”

Tot nu toe zijn er echter amper veroordelingen geweest, omdat het probleem verborgen blijft. Daarom roept Zuhal Demir alle dokters nu op om bij elk geval van genitale verminking dat ze constateren een melding te maken bij de politie en het parket. “Het is dan wel te laat voor dat meisje, maar ze kunnen nog op tijd zijn voor het jongere zusje”, besluit Demir.

Hulpverleners uit het veld zijn minder te vinden voor die verplichting. Ze willen vooral via sensibilisering ouders bewust maken van het probleem en het zo de wereld uit te helpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer