Belgian Lion Lojeski verliest met Olympiakos finale van Madrid

Real Madrid heeft zondagavond voor de negende keer in zijn clubgeschiedenis de Euroleague basketbal voor mannenteams op zijn naam geschreven. In de finale in Madrid ging het Olympiakos Piraeus van Belgisch international Matt Lojeski voor de bijl met 78-59 (rust: 35-28). Real Madrid maakte het verschil in het tweede en vierde kwart.

In 2013 stonden Olympiakos en Real Madrid al tegenover elkaar en toen trokken de Grieken met 100-88 aan het langste eind voor hun derde Europese titel. Zondagavond leken Lojeski en co vastberaden om dat opnieuw te doen. Na de eerste 10 minuten ging Olympiakos Piraeus aan de leiding met 15-19. Vanaf het tweede kwarter kwam Real Madrid vaker door de stugge defensie van de Grieken heen, terwijl Olympiakos het naliet om zijn kansen af te maken. In het tweede kwart scoorde Olympiakos slechts 9 punten, tegenover een score van 20 voor Real. In het derde kwart hielden de finalisten mekaar in evenwicht (18-18), maar in de laatste 10 minuten namen de Spanjaarden opnieuw de bovenhand. Madrid kreeg daarbij de hulp van zijn tegenstander, die het naliet vrije worpen om te zetten. Eindstand: 78-59.

De Griekse ster Vassilis Spanoulis, die Olympiakos voorbij CSKA Moskou leidde in de halve finales (70-68), kwam er zondagavond niet aan te pas. De point guard tekende voor slechts drie punten. Met 17 punten in 30 minuten was Belgian Lion Lojeski de topschutter voor zijn Griekse club. Real-speler Andrés Nocioni werd verkozen tot ‘Meest waardevolle speler’ van het toernooi. In de finale greep hij 7 rebounds en scoorde hij 12 punten.

CSKA Moskou pakt het brons na een 86-80 overwinning tegen het Turkse Fenerbahçe. Real Madrid heeft de meeste Europese titels op zijn naam staan (1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980 en 1995), maar wachtte al twintig jaar op een nieuwe eindzege in de Euroleague.