‘Geen bewuste meineed, het was ADHD’

Vooraan V.M., achteraan Olav Herreman.© Fred Debrock

De kroongetuige in het proces tegen Olav Herreman, de man die in 2010 door het Gentse hof van assisen vrijgesproken werd voor de moord in 1995 op Joke Van Steen, heeft 'geen welbewuste meineed gepleegd'. Dat verklaarde de advocaat van de man woensdagnamiddag voor de Gentse correctionele rechtbank.

sdv

De man beweerde gedurende het onderzoek dat zijn ex-vriend Herreman de moordenaar was, maar bekende pas eind vorig jaar dat hij alles verzonnen had. Volgens zijn advocaat lijdt de kroongetuige aan ADHD en legde hij nooit een valabele getuigenis af.

De jury van het Gentse hof van assisen sprak in mei 2010 Olav Herreman vrij van de moord op de toen 17-jarige Joke Van Steen in Oudenaarde. Van Steen werd in de nacht van 11 op 12 november 1995 om het leven gebracht toen ze ‘s nachts van een fuif naar huis fietste. Haar lichaam werd gevonden in een gracht in de Reytemeersen, een afgelegen gebied tussen de Schelde en de Oudenaardse deelgemeente Welden.

Olav Herreman werd in 2000 aangehouden, nadat hij door V.M. aangewezen werd als de moordenaar van het meisje. Volgens V.M zou Herreman Joke Van Steen van haar fiets getrokken hebben en haar betast en geslagen hebben, waarna V.M. wegreed met de fiets van het meisje. Herreman bleef elke betrokkenheid bij de zaak ontkennen.

Tijdens het proces stelde de openbare aanklager dat er te veel vraagtekens waren bij de verklaring van de kroongetuige, waarna hij de juryleden vroeg om de man vrij te spreken. De jury sprak Herreman inderdaad vrij en verwees daarbij naar het 'bewijsmateriaal dat niet overtuigt' en de 'weinig constante verklaringen van (V.) M.'

Herreman vroeg en kreeg een schadevergoeding van het ministerie van Justitie, maar diende ook een klacht in tegen V.M. voor meineed. Woensdag verscheen V.M. ook vrijwillig voor de beschuldigingen lasterlijke aangifte en laster en eerroof. Voor meineed kan de burgerlijke partij alleen een schadevergoeding vragen die teruggaat tot de valse getuigenis op het assisenproces in 2010, maar voor lasterlijke aangifte kan de periode uitgebreid worden tot de eerste valse verklaring in het dossier. Daardoor zou de schadevergoeding kunnen oplopen tot honderdduizenden euro.