Katholiek basisonderwijs vraagt politici extra geld

De directeuren van het Katholiek basisonderwijs vragen de volgende regering meer geld en middelen. Niet alleen om eindelijk de achterstand op de scholenbouw weg te werken, maar ook om meer personeel te kunnen aannemen. Ze legden hun eisenpakket voor aan de Vlaamse partijen op een debat in de AB in Brussel.

evg

Het onderwijscongres in de AB zaten de partijvoorzitters samen en ging het vooral over de financiering van het onderwijs. Groen-voorzitter Van Besien beloofde extra geld, 200 miljoen euro per jaar, en een betere verdeling zodat het basisonderwijs meer geld krijgt.

Wouter Beke, CD&V-voorzitter, belooft de helft, en SP.A-voorzitter Bruno Tobback wil wel investeren, maar 'extra geld beloven is gemakkelijk, het moet ook opbrengen'.

Voor Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten kan geld vloeien van het secundair onderwijs als het versterkte basisonderwijs toekomstige problemen voorkomt.

N-VA-voorzitter De Wever ziet vooral problemen in de zesde staatshervorming. Investeren wordt volgens De Wever geen sinecure, maar van de problematische wachtlijsten wil hij een prioriteit maken. Onderwijsexpert van N-VA Kris Van Dijck pleit nog voor een gelijkschakeling van de financiering voor het basis- en het kleuteronderwijs.

Postjes

Tijdens het debat werd weer duidelijk dat de strijd om de portefeuille van Onderwijs na 25 mei hard zal zijn. De Wever vindt dat de grootste partij die post kan claimen. Eerder had minister-president Kris Peeters trouwens al laten weten dat het na meer dan twintig jaar weer tijd was voor een CD&V-minister van Onderwijs.