Waterbedrijf beperkt mandaten

© Bart Dewaele

Multiservicebedrijf TMVW gaat in op de vraag van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans. De intercommunale Farys/TMVW wou raden van bestuur installeren met 114 en 142 leden. Op vraag van Homans en Bourgeois wordt dit agendapunt geschrapt.

mg, wwi

Politieke partijen zijn het erover eens om de raden van bestuur van intercommunales af te slanken naar maximaal vijftien leden. De Gentse intercommunale Farys/TMVW was van plan net het omgekeerde te doen, maar die beslissing gaat nu toch niet door.

De Algemene Vergadering gaat dus wel nog door vrijdag, maar het gedeelte over de statutenwijzing wordt van de agenda gehaald. De raad van bestuur (momenteel 36 leden) zal dus niet tijdelijk uitgebreid worden naar 114 bestuurders (TMVW) en 142 bestuurders (TMVS). Vandaag telt de raad van bestuur van d intercommunale 36 leden, die elk 205 euro zitpenning kregen per vergadering (negen in 2016). Minister Homans vindt die verhoging een 'erg fout signaal'.

Afsplitsing

Om in orde te zijn met het decreet intergemeentelijke samenwerking, wil TMVW het opdrachthoudend deel (TMVW) voor watervoorziening, riolering en sportinfrastructuur afsplitsten van een dienstverlenend deel (TMVS), onder meer de aankoopcentrale. In een tweede stap zou dan naar een meer afgeslankte structuur gaan. ‘We waren al van plan om af te slanken in een tweede fase en zo te komen tot twee raden van bestuur van vijftien personen. Maar dat kan ten vroegste in het najaar. We vergaderen dinsdag om te kijken of het niet nog sneller kan', zegt Gentse schepen Martine De Regge (SP.A).Minister Homans, en ook Vlaams minister-president Bourgeois, betwistten respectievelijk maandag en dinsdag dat elke gemeente één vertegenwoordiger moeten hebben in die structuren en wijzen op een plafond van 15 bestuurders. Ook sp.a-voorzitter John Crombez riep maandag op tot een ‘alternatief’. De voorzitter van de intercommunale is zijn partijgenote Martine De Regge.

In een mededeling zegt de intercommunale dat de procedure om aan de regelgeving te voldoen, een jaar geleden werd opgestart. ‘Tegelijk evolueerden echter de inzichten inzake organen, mandaten en vergoedingen’, zegt TMVW. ‘De voorbije weken kan in dat verband van eens stroomversnelling gesproken wroden. Dit laat Farys/TMVW toe te besluiten dat er voldoende draagvlak is om de lopende procedure tijdelijk te bevriezen, teneinde ook de recentste inzichten onmiddellijk in de nieuwste statuten te verwerken.’

Burgemeester van Gent Daniel Termont (SP.A), die voorzitter is van Farys, het operationeel bedrijf van de waterintercommunale, zegt met de omstreden statutenwijziging niets te maken te hebben.

Dinsdagnamiddag wordt meer toelichting verwacht op welke manier ze de ‘twee stappen in één beweging’ zal invullen. De intercommunale zegt aanpassing ‘binnen de kortste termijn’ succesvol te willen afronden.