© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

President Burkina Faso neemt geen ontslag maar heft noodtoestand op

De Burkinese president Blaise Compaoré neemt geen ontslag, maar heeft wel de noodtoestand opgeheven die hij enkele uren eerder had uitgeroepen. Dat maakte de president bekend in een televisietoespraak na de rellen van donderdag in Burkina Faso. Bij die rellen vielen een dertigtal doden en meer dan honderd gewonden, zo meldde een opposant.

jvt, jta, dgs

'Ik heb de boodschap gehoord. Ik heb ze begrepen en de nodige maatregelen getroffen voor verandering', zei Compaoré. 'Ik blijf beschikbaar om met jullie gesprekken aan te gaan over een overgangsperiode waarna ik de macht zal overdragen aan een democratisch verkozen president', zo vervolgde hij.

Eerder liet het leger nog weten dat de uitvoerende en wetgevende bevoegdheden zouden worden toevertrouwd aan een overgangsorgaan, dat zal worden opgericht 'in overleg met alle machten in de natie' met het oog op 'een terugkeer naar de constitutionele orde binnen een termijn van twaalf maanden'.

In Burkina Faso ontstonden zware protesten tegen een controversiële grondwetswijziging die ervoor zou kunnen zorgen dat Compaoré na bijna 30 jaar aan de macht zijn termijn als president zou kunnen verlengen.

Net voor de stemming bestormden een honderdtal betogers het parlementsgebouw in de hoofdstad en staken het in brand. De onlusten blijven bovendien niet beperkt tot de hoofdstad.

Zo werden ook het stadhuis en de residentie van de burgemeester in brand gestoken in de op een na grootste stad Bobo-Dioulasso. In Koudougou, in het centrum van het land, werd het hoofdkwartier van regeringspartij Congress for Democracy and Progress (CDP) in brand gestoken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER