© Marc Soubron

Coalitiepartner L.O.S. in Sint-Amands: “Een snelle fusie met Puurs zien wij niét zitten”

L.O.S., de coalitiepartner van de CD&V in Sint-Amands, vindt dat de fusie met Puurs er in een te korte tijd wordt door geduwd. Eerder deze week kwam de intentie van de gemeentebesturen aan het licht om Puurs en Sint-Amands.

Guy Delforge

Burgemeester van Sint-Amands Peter Van Hoeymissen (CD&V) zei dat hij met alle fracties in de gemeenteraad had gepraat over de mogelijke fusie met Puurs. Het is dan ook opvallend dat zijn coalitiepartner L.O.S. nu zegt dat die een snelle fusie met Puurs niet ziet zitten.

L.O.S. zat maandag samen en stelde een brief op die de inwoners binnenkort in de bus krijgen. Eerste schepen Bart De Schutter benadrukt dat L.OS. openheid altijd hoog in het vaandel draagt. “Als je rekening houdt met de deadline van de gemeenteraad eind juni, is het onmogelijk om zo’n cruciale verandering als een fusie ten gronde te bestuderen en tegelijkertijd rekening te houden met de inwoners. Wij vinden dat er in de princiepsbeslissing al veel moet vastliggen over wat er na de fusie gebeurt en dat is moeilijk in zo’n korte tijd. We weten nu nog niet hoe we eind juni gaan stemmen.”

Druk op goede relatie

© gd

L.O.S. werd opgericht in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2000. De naam verwijst ook naar ‘Laat Ons Samenwerken’. Bij de verkiezingen van 2012 werd de meerderheid van CD&V in Sint-Amands gebroken. CD&V haalde nog acht van de negentien zetels, L.O.S. zeven. De twee partijen gingen een coalitie aan. Het bleek de voorbije jaren een stabiele coalitie, een schepencollege dat ook sterk genoeg was om een kleine gemeente te besturen, iets wat niet zo evident is. De fusieplannen zetten nu wel druk op de goede relatie.

“Tijdens de gemeenteraad van maart 2016 verklaarde zowel de CD&V als wij dat een fusie in 2019 niet op de agenda staat”, zegt De Schutter. “Zulke hervormingen moeten duurzaam zijn en van onderuit groeien. Fuseren om te fuseren is niet de juiste weg. Zowel de lokale besturen als onze bevolking moet tijd krijgen.”

“We wisten uiteraard wel dat er gepraat werd over een fusie, maar het gaat veel te snel”, zegt De Schutter. “Begin april werd ons gevraagd om toch na te denken over een fusie. We hebben daar nu ernstig en diepgaand over gedebatteerd en voor L.O.S. is een fusie tot één grote gemeente Klein-Brabant de oplossing.”

Verdeeld fuseren

Dat idee wil L.O.S. aftoetsen bij de bevolking. “Wij willen weten of onze inwoners zo’n fusie een mooie opportuniteit vinden of niet. Als ze positief staan tegenover een fusie, dan willen we van hen ook weten hoe de nieuwe gemeente er moet uitzien.”

L.O.S. legt daarbij ook een denkpiste op tafel die aansluit bij een van de opmerkingen die de voorbije dagen veel werd gehoord: er is een verschil in mentaliteit tussen de drie deelgemeenten van Sint-Amands. “Als onze inwoners een fusie willen, dan willen wij weten of ze de gemeente Klein-Brabant willen vormen, de hele gemeente willen met Bornem of met Puurs. Een andere optie is dat de deelgemeenten van Sint-Amands verdeeld zouden fuseren, dus deels met Puurs en deels met Bornem.”

Volgens L.O.S. is het onmogelijk om zo’n cruciale verandering grondig te bestuderen, de inwoners te raadplegen en een beslissing te nemen tegen eind juni. “Het gaat niet alleen over een fusie, maar ook over de dienstverlening naar de bevolking toe, het openhouden van het containerpark, het behoud van de brandweer, de voorzieningen voor jeugd, cultuur, sport, kerken en kerkhoven.”

Het is voor iedereen duidelijk dat de fusiegesprekken nu op tafel komen, omdat de schuldverlaging door de Vlaamse overheid alleen met zekerheid wordt uitgekeerd aan gemeenten die tegen eind dit jaar zijn gefuseerd. “We mogen ons niet laten opjagen door dat geld om een beslissing te nemen”, zegt De Schutter. “Wij zullen onze inwoners geruststellen: ook zonder deze fiscale bonus blijft Sint-Amands nog op zijn benen staan. Deze bonus is een aanlokkelijk voorstel, maar kan en mag niet de drijfveer zijn om zo’n grote hervorming er in zo’n korte tijd door te duwen.”

© Patrick Hattori

Niet nieuw

Burgemeester Van Hoeymissen blijft er kalm bij. “L.O.S. wou altijd al een fusie met de drie gemeenten, dat is niet nieuw”, zegt hij. “Iedereen kan er wel voor te vinden zijn om de gemeente Klein-Brabant te vormen, maar dat gaat niet als niet alle gemeenten dat willen. Verder houden we ons aan de afspraken. Tijdens de gemeenteraad van dinsdag doen we een mededeling, dan volgt de informatieronde en eind juni nemen we een beslissing.”

Gemeenteraadslid Koen Segers van Open zegt dat Sint-Amands niet anders kan dan te fuseren. “Als ik naar de cijfers kijk, dan concludeer ik dat we het nog maar een paar jaar uithouden als onafhankelijke gemeente”, zegt Segers. “Het liefst wil ik een fusie met Klein-Brabant, maar dat blijkt niet mogelijk. Wat dan de beste optie is, wil ik de komende weken bestuderen.”