Cowboys en Indianen bezetten Washington

Een groep van indianen en cowboys marcheerde dinsdag door hoofdstad Washington. De groep stopte voor het Capitool en sloeg daar een kamp op. De actie is een protest tegen de Keystone-pijpleiding die door hun land zal lopen. De pijpleiding, die olie vanuit Canada invoert, zal door negen Amerikaanse staten lopen, van het noordelijke Montana tot Texas in het zuiden. De leiding zal daarbij verwoestende gevolgen hebben op het plaatselijk klimaat. Voornamelijk de drinkbare waterbronnen zullen daarbij worden getroffen.

Rombouts Dominick

''Tijdens de voorbereidende tests lekte de pijpleiding al veertien keer, en vertegenwoordigers lieten weten dat de leiding minstens twee keer per jaar zal lekken'', zegt Door, lid van een indiaanse stam. Zuid-Korea produceerde de leiding namelijk fout. Er werd een leiding van 7 cm dikte besteld, maar de huidige leiding is nauwelijks 1 cm dik.

''Wij zijn hier om Obama te tonen wie zal lijden onder die pijpleiding'', zegt Dallas Goldtooth, een lid van de Cowboy and Indian Alliance. De actie, 'Reject and Protect', zal een week lang duren. In die tijd zullen de protestanten tipi's bouwen en ceremonies houden. "President Obama, Yes You Can stop the Keystone Pipeline", zei Tom Poor Bear, vice-president van indiaanse Oglala Sioux-stam.

JERL Foto EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER