"Als je veel debatten doet, komt hetzelfde altijd terug"

In Hasselt hebben de Limburgse kopstukken van N-VA, CD&V, SP.A, Open VLD, Groen, Vlaams Belang en PVDA gedebatteerd over hun toekomstvisie. Op het menu stonden de thema's economie, mobiliteit en armoede. Echt nieuwe dingen waren er niet te horen, zij het dat sommige thema's een Limburgse saus kregen.

"It's the economy, stupid", zei een Amerikaanse presidentskandidaat in de jaren 90, en hij won er de verkiezingen mee. Alle kopstukken willen dat duidelijk ook, want ze verdedigden hun economische programma met veel vuur.

Daaruit bleek vooral de tegenstelling tussen linkse en rechtse partijen. Lode Vereeck (Open VLD) en Steven Vandeput (N-VA) focussen vooral op loonlastenverlagingen, Ingrid Lieten (SP.A) is voor een mix van gerichte lastenverlaging op arbeid, een rechtvaardigere fiscaliteit en fraudebestijding en Kim De Witte (PVDA) ziet de invoering van de miljonairstaks als oplossing. Bert Schoofs (VB) heeft het over een loonlastenverlaging voor werkgevers en werknemers. Dat alles gaf aanleiding tot enige woordenstrijd tussen links en rechts, met de gebruikelijke argumenten over belasten en besparen.

"Als je veel van die debatten doet, dan komt altijd hetzelfde terug", liet CD&V-voorzitter Wouter Beke zich ontvallen. "De realiteit is dat zowel Vlaanderen als de federale overheid hebben bespaard en hebben belastingen verhoogd. Het punt is dat de inspanningen tot resultaten hebben geleid."

Johan Danen (Groen) heeft specifieke aandacht voor de kmo's, waarvan er in Limburg veel zijn, en vooral voor kostenvermindering en een eenvoudigere administratie. Ingrid Lieten wil in dat verband ook meer aandacht voor innovatie. Volgens haar produceren de kmo's nu te veel half afgewerkte producten, en brengen ze best veel meer nieuwe producten op de markt, waardoor ze hun positie zullen verbeteren.

Links en rechts in de file

Ook de discussie over mobiliteit bracht een scheidingslijn tussen links en rechts naar boven. Groen, SP.A en PVDA hebben vooral aandacht voor een goed en goedkoop openbaar vervoer. Open VLD en N-VA kijken in de eerste plaats naar maatregelen voor privévoertuigen (o.m. rekeningrijden, maar ook infrastructuurwerken).

CD&V speelt ook nu weer zijn rol van centrumpartij. Wouter Beke wil zowel op openbaar vervoer als op privé-vervoer inzetten.

Vlaams Belang doet zijn naam eer aan en heeft ontdekt dat Wallonië meer internationale spoorwegovergangen heeft dan Vlaanderen. Bert Schoofs vindt dat de federale spoorwegen nu maar eens hun spoorlijn Limburg-Maastricht moeten heropenen in plaats van het Vlaamse De Lijn een sneltramlijn te laten aanleggen. Ook die buitenlandse vrachtwagenbestuurders zouden volgens hem best een wegenvignet aankopen.

Een soort mobiliteitsbudget voor iedereen, ongeacht of je nu met de fiets, de trein of de auto naar het werk gaat: het lijkt Wouter Beke wel wat. Ook opvallend is dat alleen SP.A en PVDA voorstander zijn van gratis openbaar vervoer voor een aantal groepen.

De schuld van de armoede

Ook als het over armoede gaat, is het water tussen links en rechts diep. Als Vlaams minister is Ingrid Lieten (SP.A) verantwoordelijk voor armoedebestrijding. Begrijpelijkerwijze verdedigt ze haar beleid door te zeggen dat we het niet zo slecht doen, maar ze moet wel toegeven dat er vandaag meer kinderen in armoede worden geboren en dat er een probleem is bij de migranten van de tweede en derde generaties.

Bert Schoofs (VB) wil een reeks maatregelen voor de armsten onder ons: huursubsidies als je wacht op een sociale woning, een maximumfactuur in het onderwijs en taxicheques voor wie minder mobiel is.

Aan de linkerzijde wil men vooral het lot van de sociaal zwakkeren verbeteren. Kim De Witte (PVDA) denkt aan hogere uitkeringen, Johan Danen (Groen) aan een armoedeplan voor jongeren. Als het gaat over de werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd, vindt Groen een bondgenoot in Vlaams Belang: ze zijn allebei tegen.

Aan de rechterzijde heeft men een andere remedie: activeren. Volgens Steven Vandeput kan dat juist door onder meer de werkloosheidsuitkeringen in de tijd te beperken. "Werk is de springplank uit de armoede", heet zoiets bij Lode Vereeck (Open VLD). Groen wil in dat verband wel een onderscheid maken tussen zij die van een uitkering profiteren en zij die pech hebben en een uitkering nodig hebben.

Als socialiste is Lieten een vurig verdedigster van het behoud van de huidige sociale zekerheid. "Als we de sociale zekerheid niet zouden hebben, zou 40 procent van de Vlamingen in armoede leven. Dat is u en ik, allemaal. We hebben allemaal soms wel eens pech. Dan heb je tenminste een fatsoenlijk vervangingsinkomen."

"Het doet mij denken alsof de oude Tobback weer is opgestaan", sneert Lode Vereeck, refererend aan de socialistische slogan uit 1995 "Uw sociale zekerheid". Allemaal te negativistisch voor deze optimistische liberaal. "We moeten vooruit."

Meest gelezen