Direct naar artikelinhoud
Turkije

Opgesloten co-voorzitter Demirtas van pro-Koerdische oppositiepartij HDP in hongerstaking

HDP-voorzitter Selahattin Demirtas (archieffoto)

Meer dan vier maanden na zijn arrestatie begint de co-voorzitter van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP, Selahattin Demirtas, uit protest tegen de detentievoorwaarden een hongerstaking. Vanaf vrijdag zullen hij en de eveneens in de gevangenis van de West-Turkse stad Edirne opgesloten HDP-afgevaardigde Abdullah Zeydan alle voedsel weigeren. Dat meldt de HDP in een communiqué. 

Het protest is gericht tegen "illegale praktijken", "onmenselijke praktijken" tegen andere gevangenen en het weigeren van elke bereidheid tot dialoog door de gevangenisdirectie. Zo wordt niets ondernomen om tegemoet te komen aan gevangenen "die al dagen" in hongerstaking zijn.

De HDP, de op twee na grootste partij in het parlement, zag duizenden van haar leden en leden van een regionaal partijfiliaal in Turkije gearresteerd worden.Volgens het webportaal Bianet zijn tientallen op beschuldiging van terreur veroordeelde gevangenen al weken tijdelijk of volledig in hongerstaking. Demirtas, co-voorzitster Figen Yüksekdag en elf andere HDP-parlementsleden werden in november op beschuldiging van terreur opgepakt en opgesloten.

Yüksekdag is in februari na een omstreden gerechtelijk vonnis haar mandaat als afgevaardigde in het parlement in Ankara kwijtgespeeld. Begin maart nam een rechtbank bovendien haar statuut van partijleidster af. De HDP blijft Yüksekdag echter als co-voorzitster beschouwen.