© Facebook

Gearresteerde IS-bruid (16) zou Duits vermist meisje zijn

Het Iraaks leger heeft in een IS-tunnel in Mosul enkele vrouwelijke jihadi’s gearresteerd, onder wie een 16-jarig meisje dat zeer veel uiterlijke gelijkenissen vertoond met Linda Wenzel, die een jaar geleden spoorloos verdween in Duitsland.

svg

De Duitse autoriteiten onderzoeken of een 16-jarige IS-bruid, die door het Iraaks leger werd teruggevonden in een tunnel onder de Syrische stad Mosul, het Duitse meisje Linda Wenzel is, dat een jaar geleden plots verdween. Tijdens een militaire operatie werd de tiener samen met nog een dertigtal andere vrouwen ontdekt in de deels ingestorte tunnels van de terreurgroep. De jonge vrouw zou de beste scherpschutter van het gezelschap en ook een zelfmoordterroriste zijn, aldus de Iraakse media.

© rr

In juli 2016 hielden de ouders van de toen nog 15-jarige Linda een grootschalige zoekactie toen hun dochter plots niet meer terugkwam na een weekendje weg met een vriendin in het Duitse dorp Pulsnitz. De hele regio werd uitgekamd door de politie in ordediensten, maar de tiener bleek spoorloos verdwenen.

‘Ze gedroeg zich plots anders’

‘Een half jaar voor haar verdwijning gedroeg Linda zich plots anders’, getuigden de klasgenoten van de tiener eerder al aan Die Welt. ‘Ze ruilde rap in voor Arabische muziek en vroeg zelfs aan de directeur of ze een hoofddoek mocht dragen op school.’ In de lente van 2016 vroeg Linda aan haar moeder of ze een koran mocht kopen. Haar moeder bezorgde haar zonder argwaan een kopie.

‘Ik had nooit verwacht dat haar interesse in andere godsdiensten een giftig gegeven kon zijn’, zei haar moeder daar later over aan de Duitse media. ‘Achteraf vallen de puzzelstukken pas in elkaar: hoe ze tijdens de Ramadan plots op dieet ging, hoe ze Arabische verzen prevelde in haar kamer,... Als ik het geweten had dan had ik natuurlijk ingegrepen.’

Na Linda’s verdwijning doorzocht de politie de kamer van het tienermeisje. Onder het bed lagen de rekeningen van twee vliegtuigtickets: eentje van Dresden naar Frankfurt en eentje van Frankfurt naar Istanbul. Beide tickets waren gekocht met de bankkaart en het paspoort van haar moeder. Volgens de Duitse krant Bild is het waarschijnlijk dat het Duitse meisje vanuit Istanbul naar de Syrische provincie Idlib reisde, waarna ze contact zou hebben gehad met de leden van Jund al-Aqsa, een groep van een duizendtal jihadi’s die gelinkt wordt aan Islamitische Staat.

Iraaks recht

Volgens de Iraakse politici zijn er op dit ogenblik al voldoende bewijzen om aan te tonen dat het meisje dat uit de IS-tunnel werd gehaald wel degelijk de verdwenen Linda Wenzel is. Vian Dakhil, een van de meest toonaangevende parlementsleden in Irak, tweette dat de moeder van Linda al bekend zou hebben dat het om haar dochter gaat. Die informatie werd echter niet bevestigd.

‘Dit meisje moet in Irak voor de rechtbank verschijnen en moet hier eerst het onderwerp vormen van een diepgaand gerechtelijk onderzoek’, aldus Dakhil. ‘Ze zal zich hier moeten verantwoorden voor haar daden vooraleer ze eventueel naar Duitsland kan worden overgebracht.’

Munitie en explosieven

In de tunnel waar het Iraakse leger het tienermeisje terugvindt, verstopten zich ook nog vrouwelijke jihadi’s van Russische, Turkse, Canadese, Libische en Syrische afkomst. Ze hadden zichzelf ingegraven met al hun munitie en explosieven, maar kozen er uiteindelijk voor om zichzelf toch over te geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer