© Patrick Hattori

© Marc Aerts

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Nekkerspoel beslist mee over drie miljoen investeringen

De bewoners van de wijk Nekkerspoel in Mechelen mogen vanavond uit een lijst van twintig mogelijke investeringen hun top vijf opmaken. De stad zegt een budget van drie miljoen euro toe. Al wordt het heet hangijzer ongetwijfeld de proefopstelling met stops aan drie spoorwegtunnels.

Sven Van Haezendonck

Het is officieel: van 16 februari tot 31 mei test de stad een proefopstelling uit aan de spoorwegbruggen van de Caputsteen-, de Kleine Nieuwedijk- en de Jan Bolstraat. Nadien mag de wijkbewoner zich tijdens een volksraadpleging uitspreken of de stops een permanent karakter krijgen of niet. “Een debat ten gronde zullen wij woensdagavond dus niet voeren, want het stadsbestuur heeft beslist dat de proefopstelling er komt. Met de ambassadeurs zijn we overeengekomen dat wij ze een kans moeten geven”, zegt Dries Janssens, een van de ambassadeurs.

"Wat met Mechelen-Noord?"

Freddy De Wilder van het actiecomité Nekker-Noord vindt dat een gemiste kans. Hij roept tegenstanders van de stops op om massaal aanwezig te zijn tijdens de bewonersvergadering. “De naamkeuze ‘Samen voor Nekkerspoel’ is heel ongelukkig, want deze maatregelen hebben ook heel zware gevolgen in Mechelen-Noord”, stelt De Wilder. Volgens hem werden zelfs veel bewoners van Nekkerspoel weinig of slechts heel beperkt betrokken bij het inspraakproces.

"Eis vooraf referendum"

De Wilder vreest dat de afsluiting van de spoorwegtunnels een grote impact zal hebben op andere buurten. “Onder andere richting Liersesteenweg, waar vandaag al de meeste files staan. De problemen aan de het kruispunt met de Merodestraat (Koepoort), de vesten en het kruispunt Nekkerspoel, al vele jaren een gedrocht, kent iedereen”, geeft hij aan. Het actiecomité heeft de mensen opgeroepen om aan het schepencollege via e-mail hun mening te ventileren. “Eis een referendum voor de proefopstelling start, want er is geen draagvlak voor”, zegt Freddy De Wilder.

Informeren over proefopstelling

Het stadsbestuur belooft de aanwezigen uitgebreid te informeren over de proefopstelling. “Het gaat trouwens niet alleen maar om het plaatsen van enkele paaltjes. Aan de test zijn ook enkele randvoorwaarden verbonden”, stelt ambassadeur Dries Janssens. Vraag is of burgemeester Bart Somers (Open Vld) en zijn schepenen het debat in de hand kunnen houden. “Mensen zullen misschien eerst boos reageren. Voor alle duidelijkheid: de wijkbewoners zullen woensdagavond niet tegen iets stemmen, maar voor de vijf projecten die ze zelf graag uitgevoerd zien”, legt Janssens uit.

Kiezen uit twintig projecten

De ambassadeurs uit de verschillende buurten hebben maandagavond twintig projecten geselecteerd. Zo bijvoorbeeld de herinrichting van straten, de opwaardering van het Papenhofpark en de aanleg van een centraal plein in de wijk. “Bewoners hebben er dus alle belang bij om aanwezig te zijn, want ze kunnen kiezen tussen parking of meer groen. Ik hoop dat het Lyceum te klein is. Dit is een unieke kans”, zegt Dries Janssens nog. Ook daar is De Wilder het niet mee eens. “Heel die inspraak is fake en een goednieuwsshow. Er waren meer dan 230 projecten. Daar zijn er twintig van weerhouden. Nu de vernieuwing van de Grote Nieuwedijkstraat is bijvoorbeeld al opgenomen in de begroting.”

De bewonersvergadering vindt vanavond om 20u plaats in het Lyceum in de Caputsteenstraat 51. De deuren gaan open om 19u30.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER