Al 2000 Lierenaars werken mee aan ‘Riolier jij mee’

Bijna 2000 Lierenaars hebben al meegewerkt aan het project ‘Riolier jij mee’ door de enquête in te vullen. Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen combineren die gegevens met een analyse van het rioolwater, om zo een goed beeld te krijgen van het drugsgebruik in de stad.

Inke

Samen met zestien partners uit andere landen zet UAntwerpen de schouders onder het SEWPROF-project. Van 1 september tot 30 november worden er dagelijks monsters van het rioolwater genomen in de Lierse waterzuiveringsinstallatie.

“Door die stalen te analyseren kunnen we achterhalen hoeveel van elke drugssoort er in het water zit, maar zo weten we nog niet of die drugs ook daadwerkelijk gebruikt werden in het onderzochte gebied. Een opgejaagde dealer die een grote hoeveelheid drugs in het toilet gooit, beïnvloedt uiteraard die resultaten”, legt prof. Guido Van Hal uit.

Daarom combineren de wetenschappers de analyse van het rioolwater met vragenlijsten voor de Lierenaars, die op vrijwillige basis deelnemen. “We vragen elke inwoner vanaf 15 jaar om wekelijks een enquête over zijn of haar drugsgebruik in te vullen. Zo kunnen we controleren of veranderingen in drugsgebruik ook meteen in het rioolwater te zien zijn. De vragenlijsten worden hoofdzakelijk via internet verzameld, waardoor de anonimiteit gegarandeerd is.”

Na zes weken werden er 1830 vragenlijsten ingevuld. “Dat is zeker al een goed begin”, vertelt onderzoekster Janelle van Wel. “Maar meer mag zeker ook. Hoe meer deelnemers, hoe nauwkeuriger de conclusies. Het project zit precies in de helft. De komende zes weken hebben mensen nog de kans om mee te doen. Het is geen probleem wanneer iemand tot nu toe nog geen enquête invulde. Mensen kunnen ook gewoon één keertje mee doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER