Zuid-Koreaanse oppositie dient motie in tot afzetting president Park

De drie Zuid-Koreaanse oppositiepartijen hebben een motie tot afzetting ingediend tegen president Park Geung-hye. Zij heeft volgens hen de grondwet geschonden door haar betrokkenheid bij een omkopingsschandaal. Park bleef een vertrouwelinge beschermen, ook toen bleek dat die hun vriendschap misbruikte door bedrijven onder valse voorwendselen geld af te troggelen.
AP2010

171 van de 300 Zuid-Koreaanse parlementsleden tekenden de motie. De stemming vindt volgende week vrijdag plaats. Om aanvaard te worden dient twee derde van de parlementsleden voor de motie te stemmen, dus ook een 30-tal leden van de conservatieve Saenuri-partij van Park zelf.

Als de motie wordt aangenomen, moet ze wel nog goedgekeurd worden door het grondwettelijk hof en die procedure kan makkelijk zes maanden duren.

President Park zelf had eerder al laten weten dat ze bereid was om voor het einde van haar mandaat - dat loopt tot 2018 - af te treden. Maar volgens de oppositie is dat enkel een afleidingsmanoeuvre om tijd te winnen en de vernedering van een afzetting te ontlopen.

Saenuri heeft Park gevraagd om in april af te treden om dan in juni verkiezingen te kunnen houden. De presidente heeft daarvoor een week bedenktijd gekregen.

Koreaanse Raspoetin

Het schandaal met Park en haar vertrouwelinge Choi Soon-sil in de hoofdrollen houdt Zuid-Korea al weken bezig. Choi wordt ervan beschuldigd dat ze haar vriendschap met Park heeft misbruikt om astronomische sommen geld af te persen van diverse grote bedrijven. Elektronicareus Samsung is maar een van de gedupeerden.

Het Zuid-Koreaanse gerecht verdenkt Park dat ze samenspande met "Raspoetin", zoals de media Choi noemen. Ze is dan ook officieel een verdachte in deze zaak.

Tegenstanders van Park demonstreren al wekenlang in groten getale voor het vertrek van Park. Ook morgen is weer een massabetoging gepland.

Meest gelezen