© BELGA

Milde straf voor 200-tal wilde NMBS-stakers

Zo’n 200 NMBS-personeelsleden die vorige week met wilde stakingen het spoorverkeer in de war stuurden, krijgen een symbolische straf: loonverlies voor de niet-gepresteerde uren en 12,50 euro minder op hun premies.

TG

Daarnaast krijgen de personeelsleden ook een strenge vermaning. “Een al bij al milde straf”, zei Jean- Pierre Goossens van het ACOD Spoor vrijdagavond. Eerder had de vakbond opgeroepen geen sancties op te leggen, omdat voor meer acties gevreesd werd. Zijn Waalse collega van de socialistische vakbond Michel Abdissi spreekt forsere taal. “Het zorgt voor een bijkomende aansporing tot actie voeren. Ons personeel heeft het al zwaar genoeg te verduren. Nu worden ze extra gestraft omdat ze emotioneel reageerden.”

Boos spoorwegpersoneel legde de afgelopen dagen drie keer het werk neer in La Louvière, Charleroi en Luik. De acties, die gericht waren tegen de besparingsplannen van de nieuwe regering, waren niet vooraf aangekondigd. “De acties van minder dan 200 spoorwegmedewerkers op 17, 20 en 21 oktober veroorzaakten 8.018 minuten vertraging op een totaal van 681 treinen. 551 treinen werden volledig of gedeeltelijk afgeschaft, wat een impact had op minstens 160.000 reizigers”, zegt Frieke Neyrinck van de NMBS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER