Gewapende mannen in stadhuis Donetsk

Een twintigtal gewapende en gemaskerde mannen zijn woensdagochtend het stadhuis van Donetsk binnengegaan, met de eis om een referendum te organiseren. Dat berichtten lokale media. Volgens de Oekraïense veiligheidsdienst SBU hebben de gewapende pro-Russische groepen dan weer het bevel gekregen te "schieten om te doden" op de Oekraïense militairen.

jrosquin

De mannen verhinderen de werknemers niet om het gebouw binnen en buiten te gaan. Er werd ook niet geschoten. Hun enige eis is het organiseren van een referendum over de "federalisering" van Oekraïne. Separatistische rebellen bezetten sinds 6 april de hoofdzetel van het regionale bestuur in Donetsk.

Op dezelfde dag zijn gepantserde voertuigen met gemaskerde mannen, die met de Russische vlag zwaaien, in hetzelfde gebied opgedoken. Ze gingen naar Slovjansk (Slavjansk in het Russisch, red). De mannen droegen uniformen zonder uiterlijke kentekens.

Uit onderschepte conversaties moet volgens de SBU blijken dat de gebeurtenissen in het oosten van Oekraïne door officieren van de Russische militaire inlichtingen zijn gedirigeerd, die "cynische bevelen geven te 'schieten om te doden' in de richting van Oekraïense militairen".

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek beschuldigde Rusland ervan een "nieuwe Berlijnse Muur" te bouwen in Europa. Hij is ervan overtuigd dat Rusland een nieuwe Koude Oorlog wil.

Belga Foto EPA (een gewapende man in het stadhuis van Donetsk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER