ISIS langs alle kanten onder vuur: nu ook offensief tegen ‘hoofdstad’ Raqqa

© REUTERS

Een Arabisch-Koerdische coalitie heeft dinsdag de start van een operatie aangekondigd om de terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) uit het noorden van de Syrische stad Raqqa, het bolwerk van ISIS, te verdrijven. De operatie wordt gesteund door de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten (VS).

“Met de medewerking van alle eenheden van de Syrische democratische strijdkrachten (SDF), beginnen we een operatie om het noorden van Raqqa te bevrijden”, tweette de SDF.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten(SOHR) meldde de start van de operatie met “zware aanvallen van de coalitie sinds vanmorgen (...) ten noorden van Raqqa en op de stad zelf.” Volgens de site “werden er minstens 22 jihadisten gedood.”

© REUTERS

Raqqa is in de feiten de hoofdstad van het ISIS-kalifaat. Als dat bolwerk zou vallen, dan is dat meer dan een ferme tik voor ISIS. De herovering van Raqqa is zelfs het hoofddoel van de internationale coalitie tegen ISIS.

Ook strijd om Falluja

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft al gezegd dat zijn land bereid is om samen te werken met de Arabisch-Koerdische coalitie en met de VS om ISIS uit Raqqa te verdrijven. Washington weigerde vrijdag nog het voorstel van Rusland om gezamenlijke aanvallen uit te voeren tegen de terroristische groeperingen in Syrië.

Ook in Irak zit ISIS in de tang: daar is de strijd losgebarsten om Falluja , het andere bolwerk van ISIS. Die stad was de eerste die ISIS kon veroveren in Irak. Falluja is naast Mosoel de enige grote Iraakse stad waar ISIS nog de plak zwaait.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen