© AFP

Bill Cosby ontsnapt niet aan rechtszaak voor seksueel misbruik

De Amerikaanse komiek Bill Cosby, die door meer dan vijftig vrouwen wordt beschuldigd van seksueel misbruik, verscheen dinsdag opnieuw voor de rechter in Pennsylvania, waar de enige officiële strafklacht tegen hem wordt behandeld. Die besloot dat het ook tot een rechtszaak komt.

edm

Dinsdag vond in het Montgomery County Courthouse een inleidende zitting plaats, die oorspronkelijk gepland was voor 8 maart, maar werd uitgesteld nadat de advocaten van Cosby beroep hadden aangetekend.

De rechter besloot dat de 78-jarige komiek alsnog moet terechtstaan voor de vermoedelijke aanranding van Andrea Constand in 2004. Constand, die zelf niet op de zitting aanwezig is, beweert dat Cosby haar zou hebben gedrogeerd met pillen en wijn.

Ze klaagde hem voor deze feiten eigenlijk al aan in 2005. In 2006 kwamen beide partijen tot een minnelijke schikking. Cosby heeft altijd beweerd dat hij de seksuele daad met haar goedkeuring uitgevoerd had.

De rechtbank van Pennsylvania besloot om de Constand-zaak te heropenen nadat vorig jaar meer dan vijftig vrouwen Cosby van gelijkaardige feiten beschuldigd hadden. Deze feiten waren ofwel verjaard ofwel konden ze niet meer worden bewezen, waardoor het de enige officiële strafklacht betreft.

Cosby riskeert tien jaar cel voor de feiten.

Persagentschap AP pakte naar aanleiding van de zitting uit met enkele uittreksels uit het verhoor van Cosby in 2005 en 2006. Daarin gaf hij toe dat hij een voorgeschreven kalmeringsmiddel aan anderen gaf, ook bij vrouwen met wie hij daarna seks had.

Daarnaast zei hij ook dat tijdens de opnames van zijn sitcom een agentschap elke week "vijf of zes" modellen naar zijn studio stuurde, en dat hij verschillende vrouwen zwijggeld had betaald.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer