© kma

© kma

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Kappen bos zorgt voor onrust

Het onaangekondigd kappen van een bosperceel zorgde dinsdag voor ongenoegen bij omwonenden in de Otterdreef in Zoersel.

Kristin Matthyssen

Dat de kapping midden in het broedseizoen gebeurt, terwijl ook de eekhoorns met jongen liggen, vonden ze nog meer bezwarend. Een bewoner uit de Dennenlaan die het bos achteraan had aangekocht om zijn tuin te vergroten, had via het Agentschap Natuur en Bos (ANB) blijkbaar een vergunning gekregen om tot de kapping over te gaan. “Onbegrijpelijk”, vindt overbuur Bart Hellemans. “Toen ik dertig jaar geleden mijn huis kocht was me verzekerd dat het bos altijd zou blijven staan.”

Ook een andere buurman, Marc Van Eyken, die er een jaar geleden kwam wonen voor het groen zicht, is ontgoocheld. “Ik had die kapploeg toegang verleend via mijn tuin omdat er was gezegd dat het slechts om een dunning zou gaan om het bos toegankelijker te maken vanuit de tuin, hetgeen ik kan begrijpen, maar wat er nu gebeurt is een kaalslag. De buurvrouw had onlangs op een buurbabbel verteld dat ze geen toelating had gekregen voor het plaatsen van een tuinhuisje. Maar dit kan dus blijkbaar wel.“

De gemeente, die geen kapvergunning afleverde, stuurde na klachten de politie langs. “De eigenaar had een vergunning”, zegt Carolien Roothooft van de politie zone Voorkempen.” “Kennelijk gaat het hier om een 90 bis dossier”, zegt Hellemans, “wat betekent dat de eigenaar mag rooien op voorwaarde dat hij 1,98 euro per vierkante meter stort in een compensatiefonds. Het ANB gaf de toestemming. We zitten hier in woonparkgebied, vlakbij het park van Halle. Die compensatiebossen worden meestal in West-Vlaanderen geplant, áls er al iets met dat geld gebeurt. Dit dient gewoon om de overheidskas te spekken. Een boswachter van het ANB vertelde me dat hij zelf geschokt is hoeveel bomen, vaak oude inlandse eiken, op deze manier momenteel gerooid worden. Onlangs gebeurde het op vraag van een landbouwer nog met een prachtige dreef in de buurt. Schauvliege wil meer bomen erbij, maar er verdwijnen bossen in sneltempo.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER