Atletiekbonden gaan oude ‘dopingrecords’ schrappen, dankzij de Belg die maar bleef zagen

© belga

Niet meer Florence Griffith, maar wel Dafne Schippers de nieuwe wereldrecordhoudster 200m? Als de ­‘dopingrecords’ eindelijk op de schop gaan, heeft de atletiekwereld dat mee te danken aan de Belg Ferdi ­Geeroms. “Dan zijn we ­eindelijk van die discussie af die ik zo vaak moet voeren over onbreekbare wereld­records.”

Hans Jacobs

Het is de Europese atletiekbond menens: de council, de mannen die de touwtjes in handen hebben, heeft het voorstel van de werkgroep aanvaard om Europese besttijden en wereldrecords die niet voldoen aan de antidopingcriteria, te schrappen. Eén van de drijvende krachten achter die revolutie, zoals het wordt omschreven, is de Belg Ferdi Geeroms, die het plan de voorbije jaren verschillende keren ter sprake bracht in de coulissen bij de atletiekbobo’s. “En blijkbaar is dat idee dus nu opgepikt”, zegt Geeroms.

De zestiger is internationaal gerespecteerd, wordt vaak geraadpleegd voor vernieuwingen in de atletiek en hij werkt achter de schermen van de meest prestigieuze atletiekmeetings ter wereld. “Een oplossing was nodig en is volkomen logisch. Dan zijn we van die ­discussie af die ik zo vaak moet voeren: waarom worden er geen ­records meer gelopen?”

In de aanloop naar het WK atletiek in augustus beslist ook de internationale atletiekbond (IAAF), voorzitter Seb Coe is het voorstel alvast genegen. “Dit is een stap in de goede richting. Als we het goed organiseren, maken we een goede kans onze geloofwaardigheid te heroveren.”

Europese records en wereldrecords zijn enkel geldig als de atleet in de maanden voordien een aantal dopingcontroles heeft doorstaan. Bovendien moeten, zoals dat nu gebeurt met stalen van vroegere Olympische Spelen, de stalen tien jaar lang kunnen worden hertest met steeds verfijndere opsporingsmethodes.

De afgekeurde records worden niet vergeten: ze komen terecht in een ‘ranglijst aller tijden’, maar gelden niet meer als record.

En nu de moeilijkste: welke records worden geschrapt? Het gaat vooral, zoals het er nu naar uitziet, om de oudere wereldrecords (zie tabel). Meer bepaald ouder dan 2005 als de IAAF meegaat en voet bij stuk houdt. Pas sinds 2005 houdt de IAAF een databank bij van urine- en bloedstalen. Aan sommige van de oudere records hangt onmiskenbaar een ­dopinggeur, aan andere veel minder of helemaal niet, waar de lijn dan trekken?

Radcliffe woedend

Wat bijvoorbeeld met het marathon­record van Paula Radcliffe, gevestigd in 2003 maar nooit positief bevonden en altijd rabiaat tegen doping? “Ik dreig mijn record te verliezen door de bedriegers van vroeger. En er is nog steeds geen waterdicht systeem, waarom 2005 als uitgangspunt nemen? Denken we echt dat een record uit 2015 schoon is en één uit 1995 ­ niet?”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen