© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Meer dan 50.000 boeken verhuizen naar rijksarchief

Maandag is gestart met de verhuis van meer dan 51.000 boeken uit de historische bibliotheek van de Bornemse abdij naar het rijksarchief in Beveren. Dat gebeurt omdat de bibliotheek binnenkort wordt gerestaureerd. De voorbereidingen voor de verhuis startten al in 2013.

Theo Derkinderen

Het was echt een monnikenwerk om alle boeken uit de historische bibliotheek van de Bornemse abdij klaar te maken voor de grote verhuis. “We hebben gelukkig kunnen rekenen op de inzet van een tachtigtal vrijwilligers. Mensen die hun vrije tijd hebben opgeofferd met dit werk van lange adem. Want elk boek moest uit de rekken worden gehaald, er werden foto’s van gemaakt, de boeken werden gereinigd met een stofzuiger en nadien kregen ze een label. In de computer werd ook alles bijgehouden: de auteur, de uitgeverij en het jaartal en ook de schade aan de boeken werd genoteerd”, vertelt de gemeentelijke archivaris Gert Van Kerckhoven.

Anderhalf jaar duurde het om alle boeken van de bibliotheek - meer dan 51.000 boeken en 58.000 titels te archiveren. “Alle boeken zijn ook in dozen gestoken zodat ze klaar waren voor het transport naar het rijksarchief.”

Een goede opslagplaats vinden voor de historische boeken was niet eenvoudig. Ook daar kroop heel wat tijd en energie in. “We hebben gedacht om ze naar een depot in Ranst te brengen of naar een kerk in Willebroek. Maar die plannen zijn afgesprongen en uiteindelijk bleek dat deze unieke collectie boeken welkom was in het rijksarchief in Beveren”, gaat gedeputeerde voor Erfgoed Luk Lemmens (N-VA) verder. “Om de waardevolle collectie daar te kunnen opslaan voorzien we jaarlijks 8.000 euro, volledig gedragen door de provincie.”

Gisteren vertrok de eerste vrachtwagen met boeken naar het rijksarchief. De eerste dozen werden door gedeputeerde Luk Lemmens, schepen voor Toerisme Bernadette Boeykens (CD&V) en burgemeester Luc De boeck (CD&V) in de vrachtwagen geladen. “Het is echt fantastisch wat die tachtig vrijwilligers hier gerealiseerd hebben”, zei de burgemeester.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER