© Sare

© sare

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

VIDEO. Antwerpse douane neemt tweede patrouilleschip in gebruik

In Antwerpen heeft de douane maandag het nieuwe patrouillevaartuig ’Zeeleeuw’ officieel gedoopt en in gebruik genomen. Het zal op zee worden ingezet voor controles op onder meer drugs en andere smokkelwaar, maar ook voor de bestrijding van terreur.

De douane heeft vanuit Oostende momenteel al het schip de ’Zeewolf’ ter beschikking. Daar komt nu de Zeeleeuw bij. Die laatste zal vanuit Oostende opereren, zodat de Zeewolf naar Antwerpen kan overkomen.

Het nieuwe vaartuig is met een lengte van 22 meter en een breedte van 6,4 meter dubbel zo groot als het oudere schip. Het vaart op zwavelarme diesel en kan tot wel 20 knopen snel varen. Een kleine speedboat aan boord zorgt ervoor dat verdachte schepen zeer snel kunnen worden benaderd. Het zal onder meer worden ingezet voor de strijd tegen smokkel, drugshandel, beschermde goederen zoals ivoor en het gebruik van de juiste brandstoffen. Ook de visserij kan er mee in de gaten worden gehouden.

Gedoopt

In het bijzijn van de federale minister van Financiën Johan Van Overtveldt en de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) werd het schip gedoopt. De vrouw van Van Overtveldt mag zich voortaan meter noemen van het schip.

“De strijd tegen terrorisme is momenteel brandend actueel”, vulde Van Overtveldt het lijstje met functies nog aan. “Sinds april is de douane daar nauw bij betrokken en speelt de maritieme brigade hierin een actieve rol, die door de regering sterk wordt gewaardeerd. Ook voor andere gecoördineerde acties verleent de brigade bijstand.”

Vlaanderen investeerde via het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) 2,3 miljoen euro in het vaartuig. De douane betaalt de prefinanciering in schijven terug.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER