Brandstichting in Anderlechtse synagoge

In Anderlecht is er vanmorgen brand uitgebroken in een synagoge. Volgens de brandweer is de brand aangestoken. Jehuda Guttmann, de voorzitter van de synagoge, denkt niet meteen aan antisemitisme, maar de burgemeester van Anderlecht vraagt toch een betere bescherming van plaatsen waar de joodse gemeenschap samenkomt. Het parket voert een onderzoek en verklaart dat niets wijst op een terreuraanslag.

De brand brak uit rond 5.40 uur, niet in de synagoge zelf, maar op de tweede verdieping van het gebouw in de Kliniekstraat. In het pand waren de inwonende conciërge en haar twee kinderen aanwezig. Zij raakten licht bevangen door de rook, maar konden zonder problemen ontkomen en werden ter plaatse verzorgd.

De brandweer had weinig moeite om het vuur te blussen, maar de brand heeft wel heel wat rookschade veroorzaakt in het gebouw. Volgens de brandweer waren er vier vuurhaarden, onder meer enkele matrassen, en zijn er sporen van brandversnellers gevonden. "Dat alles wijst erop dat het vuur opzettelijk werd aangestoken", klinkt het.

Het parket van Brussel bevestigt dat het gaat om brandstichting en is een onderzoek gestart. Het motief is nog niet duidelijk. Jehuda Guttmann, de voorzitter van de synagoge, denkt dat het gaat om een vandalenstreek. "Overal zijn er vandalen die winkels en publieke installaties kapotmaken. Vannacht hebben ze gedacht dat het goed was om naar hier te komen." Ook het parket zelf gaat er voorlopig niet van uit dat het om een terroristische aanslag gaat. Er zijn nog geen verdachten opgepakt.

Burgemeester Anderlecht vraagt betere bescherming

Toch vraagt burgemeester van Anderlecht Eric Tomas (PS) meer middelen om de plaatsen waar de joodse gemeenschap samenkomt beter te beschermen. Hij heeft daarover een brief gestuurd naar de federale regering. De synagoge van Anderlecht wordt overdag bewaakt, maar 's nachts niet.

Joodse organisaties hebben de laatste maanden overigens veel meer klachten voor antisemitisme geregistreerd. Dat zegt voorzitter Maurice Sosnowski van het coördinatiecomité van joodse verenigingen aan brusselnieuws.be. Een aanzienlijk deel van de klachten heeft betrekking op Brussel.

Meest gelezen